opmerkelijk

Verdachte moet toegangscode voor gsm vrijgeven

De toegangscode vrijgeven staat volgens Cassatie los van ieders recht zichzelf niet te beschuldigen. ©ANP XTRA

Een verdachte moet de code van zijn gsm vrijgeven aan de onderzoeksrechter, anders is hij strafbaar. Dat blijkt uit een arrest dat het Hof van Cassatie dinsdag velde.

Het Gentse parket-generaal vervolgde een drugshandelaar omdat hij weigerde de toegangscode te geven tot de twee gsm's die bij hem waren gevonden. Het Gentse hof van beroep sprak hem daarvoor vrij in oktober, omdat het zou indruisen tegen zijn zwijgrecht en het verbod op gedwongen zelfincriminatie.

Cassatie oordeelt daar anders over. Als het gsm-toestel al is opgespoord, zonder enige dwang, dan moet iedereen die het kan het bevel volgen van de onderzoeksrechter om het toestel te ontgrendelen. In dit geval was het proportioneel om de gsm-toestellen in te kijken omdat er aanwijzingen waren dat de man in ons land drugs kwam verkopen. 'De huidige stand van de technologie maakt het zeer moeilijk tot zelfs onmogelijk toegang te krijgen tot een informaticasysteem dat beschermd is door een versleutelingsapplicatie.'

De toegangscode vrijgeven staat volgens Cassatie ook los van ieders recht zichzelf niet te beschuldigen. Het valt te vergelijken met biometrische gegevens van een verdachte, die ook bewijsmateriaal kunnen opleveren. Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout noemde het arrest gisteren 'baanbrekend'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud