Advertentie

Verenigd Koninkrijk sluit eerste grote vrijhandelsakkoord na brexit

De Britse minister Liz Truss en haar Japanse collega Toshimitsu Motegi bezegelden vrijdag de deal. ©REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben vrijdag in Tokio een vrijhandelsverdrag boven de doopvont gehouden. Japan hoopt vurig dat het VK een toegangspoort tot de Europese markt kan blijven.

Het is de eerste keer sinds hun vertrek uit de Europese Unie dat de Britten een handelsdeal bereiken met een economische grootmacht. 'Sommigen zeiden dat een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk geen afzonderlijke handelsakkoorden zou kunnen sluiten, of dat het jaren in beslag zou nemen. Maar vandaag bewijzen we het ongelijk van de sceptici', verklaarde de Britse minister van Internationale Handel Liz Truss vrijdag tijdens een ceremonie in Tokio.

Als beide parlementen het licht tijdig op groen zetten, wordt het Brits-Japanse verdrag vanaf januari van kracht. Het moet de continuïteit van de handel en de investeringsstromen tussen beide landen garanderen. Op 1 januari verlaat het VK de Europese douane-unie en de interne markt en zijn de Europese handelsakkoorden niet langer van tel voor de Britten.

Het Brits-Japanse verdrag is grotendeels geënt op het bestaande verdrag tussen Japan en de EU. Zo is bepaald dat de douanetarieven op Japanse auto's stapsgewijs worden afgebouwd tegen 2026, net zoals dat in het akkoord met de EU is vastgelegd. Ook de Japanse tarieven op Britse landbouwproducten blijven op hetzelfde niveau als in het verdrag met de EU is bepaald.

Truss beklemtoonde niettemin dat het Britse akkoord 'verder gaat', onder meer op het vlak van digitale uitwisseling.

Politiek drama

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi beklemtoonde vooral dat Japan het VK als een 'toegangspoort tot de EU' blijft zien. 'Het is van groot belang dat de toeleveringsketens tussen het VK en de EU behouden blijven', sprak Motegi de hoop uit op een spoedig handelsakkoord tussen Londen en Brussel.

Na enkele dagen van politiek drama zijn die moeizame onderhandelingen tussen de Britten en de Europeanen weer op gang getrokken. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier verblijft sinds donderdag in de Britse hoofdstad Londen. Beide partijen hebben nog enkele weken om een doorbraak te forceren. Anders dreigen vanaf januari douanetarieven op de handel over het Kanaal.

Economisch gezien staat er voor de Britten in die onderhandelingen veel meer op het spel. De handel in goederen en diensten met Japan (30 miljard pond of 33 miljard euro in 2019) vertegenwoordigt 2 procent van hun buitenlandse handel. De handelsstromen met de EU zijn goed voor 670 miljard pond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud