Advertentie

'Verhoog prijs alcohol'

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol wil dat de regering van premier Charles Michel (MR, links), werkt maakt van een alcoholplan. ©BELGA

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) eist een strengere aanpak van alcohol.

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs vindt dat ons land veel te laks optreed tegen alcoholmisbruik. Om Belgen minder alcohol te laten drinken, ijvert het centrum voor een forse prijsverhoging, minder aanbod en een minder alcoholreclame.

'We willen geen prijsverhoging in kleine stapjes, maar een significante verhoging, voelbaar in de portemonnee', zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum. Volgens Geirnaert heeft een stapsgewijze verhoging van de prijzen, zoals dat bij tabak is gebeurd, geen effect op het gedrag van de consument.

We willen geen prijsverhoging in kleine stapjes, maar een significante verhoging, voelbaar in de portemonnee', zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum
Marijs Geirnaert
Directeur Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs

Daarnaast vindt het expertisecentrum het onbegrijpelijk dat (sterke)drank de klok rond verkrijgbaar is. Ze vraagt dat er ernstig wordt nagedacht over een verbod op de verkoop van alcohol in tankstations en een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels, die laat op de avond en ’s nachts geen alcohol meer zouden mogen verkopen.

Nationaal plan

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs komt niet toevallig nu met haar pleidooi. De federale en regionale ministers voor Volksgezondheid buigen zich maandag over een nationaal plan in de strijd tegen alcoholmisbruik.

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is zich bewust van de problemen rond alcoholmisbruik, maar ze heeft in het verleden ook meermaals te kennen te geven dat ze mensen die af en toe een glaasje drinken niet wil raken.

'Alle ogen zijn nu gericht op minister Maggie De Block', zegt Marijs Geirnaert. 'Zij krijgt, als voorzitter van de interministeriële conferentie, op 24 oktober de sleutels in handen om een krachtig beleid te installeren dat de gezondheid én de staatskas ten goede komt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud