Advertentie
netto

Verlof van mantelzorgers wordt uitgebreid tot drie maanden

©BELGAIMAGE

De federale regering heeft een voorstel goedgekeurd om het mantelzorgverlof van een naar drie maanden uit te breiden. Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) doet 12 procent van de Belgische bevolking aan mantelzorg.

Wie op regelmatige basis zorg biedt aan een geliefde wegens een ziekte of een handicap, kan vandaag al erkend worden als mantelzorger. Die erkenning geeft de mantelzorger het recht op een maand thematisch verlof per zorgbehoevende, maar dat wordt nu uitgebreid naar drie maanden.

'De coronacrisis heeft de druk op verzorgers doen toenemen', zegt Sigrid Brisack van de vzw Aidants Proches (de Franse term voor mantelzorgers). Zo toont een recente studie aan dat bijna 40 procent van de mantelzorgers die samenwonen met een hulpbehoevende geliefde het in de toekomst moeilijk krijgen om die zorgtaak te blijven uitvoeren.

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Ze krijgen nu meer tijd, vrijheid en flexibiliteit.

Nahima Lanjri
Kamerlid CD&V

De federale regering wil met het extra verlof zuurstof geven aan de mantelzorgers. 'Het gaat over ons allemaal. Wie weet worden we op een dag mantelzorger van een geliefde, of hebben we zelf hulp nodig', zei minister van Werk Dermagne (PS), die het voorstel over de uitbreiding van het verlof indiende.

Ook Kamerleden Nahima Lanjri (CD&V) en Anja Vanrobaeys (Vooruit) reageerden opgetogen omdat ze al een tijd ijverden om meer verlof te geven aan mantelzorgers. 'Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Ze krijgen nu meer tijd, vrijheid en flexibiliteit voor hun zorg', zegt Lanjri. Volgens Vanrobaeys is het goed dat mantelverzorgers die werken nu langer kunnen rekenen op ondersteuning wanneer zij een geliefd familielid verzorgen. 'Liefst 46 procent van de mantelzorgers combineert dit met een job. Ik ben zeer blij dat dit onbetaalde werk op deze manier als waardige investering wordt erkend.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud