Vier doden bij mogelijke terreurdaad in Luik

De persconferentie van dinsdagmiddag van de Luikse burgemeester Willy Demeyer (midden) en de Luikse procureur Philippe Dulieu (rechts). ©BELGA

Bij een schietpartij in het centrum van Luik zijn dinsdagochtend twee politieagenten gedood. Ook een voorbijganger kwam om het leven en meerdere andere agenten raakten gewond. De dader is gedood. Het gerecht heeft het over een mogelijke terreurdaad.

Eerdere aanvallen

De feiten van dinsdag in Luik zijn niet de eerste dergelijke aanvallen op de ordediensten in ons land sinds de terreuraanslagen van 22 maart 2016 die in Brussel en Zaventem het leven kostten aan 32 mensen.

De laatste aanval die als terroristisch werd bestempeld dateert van 25 augustus 2017. Een man van 30 van Somalische origine viel in het centrum van Brussel soldaten aan met een mes, terwijl hij 'Allah Akbar' riep. Een soldaat raakte gewond. De man werd doodgeschoten. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie IS.

Op 6 augustus 2016 ging een Algerijn voor het politiecommissariaat in Charleroi twee vrouwelijke politieagenten te lijf met een machete. Ook hij riep 'Allah Akbar'. De agenten werden geraakt in het gelaat en de hals. Ook deze dader werd gedood. IS eiste de aanslag de dag erna op.

In september 2016 werden in Molenbeek twee agenten gestoken met een mes door een man die illegaal in ons land verbleef. Ze raakten echter niet gewond, dankzij hun kogelwerende vesten.

In juni 2012 verwondde een man in Brussel twee agenten met een mes. Hij was uit Parijs naar Brussel gekomen voor een manifestatie van Sharia4Belgium. De dader werd voor de aanval veroordeeld tot 17 jaar cel.

De feiten speelden zich af rond 10.30 uur in het centrum van Luik. Volgens de procureur Philippe Dulieu viel de gewapende dader twee vrouwelijke agenten langs achteren aan. Hij diende hen messteken toe, maakte zich meester van hun wapens en schoot hen dood. Eerder raakte bekend dat die feiten zich afspeelden ter hoogte van het café Aux Augustins, in de gelijknamige straat.

De man zette daarop zijn weg voort en doodde de passagier van een auto die in de buurt geparkeerd stond. Het gaat om een 22-jarige man. Daarop trok de dader naar het Atheneum Léonie de Waha aan de Boulevard d'Avroy en hield daar een werkneemster gegijzeld. De school ligt ook in het centrum van Luik, op een boogscheut van de Maas.

De dader kwam weer uit de school en opende het vuur op de politie die intussen ter plaatse was. Daarbij raakten meerdere agenten gewond. Het antibanditismeteam van de Luikse politie schoot de man daarop dood.

Mogelijk terreurdaad

Over de motieven van de dader bestaat nog geen duidelijkheid. Maar de Luikse procureur zei tijdens de persconferentie dat de zaak wordt onderzocht als een terroristisch misdrijf.

Een woordvoerder van het federaal parket bevestigt dat het dossier 'gefederaliseerd' is - in handen is van het federaal parket - omdat er 'redenen zijn om aan te nemen dat het om een terreurdaad gaat'. Volgens sommige media riep de dader 'Allah Akbar' voor hij toesloeg, maar daar is nog geen formele bevestiging van. 

'Er zijn elementen die ons doen denken aan een mogelijke terroristische aanslag', zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw bij het binnengaan van de Wetstraat 16. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is, zei de procureur. 

De Tijd kreeg te horen dat de dader radicaliseerde in de gevangenis. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat niet. 'Het is lang niet evident dat hij in aanmerking komt voor de classificatie radicalisering'. Het parket onderzoekt terrorisme als motief door de methode van de aanval en uit voorzorg, volgens Geens. 

Wat wel vaststaat, is dat de dader het duidelijk op de politie had gemunt. Dat blijkt uit het aantal kogels dat de man afvuurde en de eerste resultaten van het onderzoek, die de Luikse burgemeester Willy Demeyer op een persconferentie bekendmaakte.

Vrij uit gevangenis

Geens bevestigt dat de man met penitentiair verlof was op het moment van de feiten. Hij zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen. Het was de veertiende keer dat hij penitentiair verlof kreeg en mocht ook elf keer de gevangenis verlaten met een uitgaansvergunning.

'Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd', zei Geens op de vraag of er fouten zijn gebeurd. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. 'Als men die in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meent dat de diensten die bevoegd zijn voor het toekennen van penitentiair verlof 'daar niet lichtzinnig over heen gaan'. 'Ik neem aan dat daar goed over nagedacht is.'

Sommige media zeggen dat de dader de 36-jarige Benjamin H. is uit Wallonië die om kleinere criminele feiten in de gevangenis zat en niet wegens terrorisme. Het federaal parket wou daarover dinsdag enkel kwijt dat de dader de 'in 1987 geboren B.H.' is. 

B. H. is mogelijk betrokken bij de dood van Michaël Wilmet, een ex-gedetineerde die dinsdag levenloos werd aangetroffen in zijn woning in On. 'Dat is een piste', verklaarde een politiebron. Het parket van Luxemburg weigerde commentaar.

Veiligheidsraad

Volgens Jambon brengt het Crisiscentrum van de regering de situatie in kaart. Het crisiscentrum staat in verbinding met de provinciegouverneur en de lokale politie.

De persconferentie van dinsdagmiddag van de Luikse burgemeester Willy Demeyer (midden) en de Luikse procureur Philippe Dulieu (rechts). ©BELGA

Het centrum meldt alvast dat het terreurdreigingsniveau behouden wordt op 2 op een schaal die tot 4 gaat. Het wordt dus niet verhoogd naar 3 zoals tevoren het geval was, meldt Peter Mertens van het Crisiscentrum. 'Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen', klinkt het. Mertens zegt dat de situatie ter plaatse momenteel onder controle is.

Volgens premier Charles Michel (MR) komt de Nationale Veiligheidsraad dinsdag om 16.30 uur bijeen naar aanleiding van de schietpartij in Luik. De raad bestaat uit leden van de regering en toplui van de orde- en veiligheidsdiensten.

Medeleven

Michel volgt de situatie zelf eveneens op de voet en overlegt met Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De eerste minister drukt ook zijn medeleven uit, net als tal van andere politici en instanties. De koning, Michel, Jambon en Geens trokken dinsdagmiddag naar Luik. 

Volgens de Luikse politie en de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) zijn de leerlingen van de school in veiligheid. Ze werden overgebracht naar gebouwen in de buurt. Er zijn geen gewonden onder de kinderen.  

In onderstaande video die op Twitter opdook is de schietpartij aan de school te zien:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud