live

Wereldwijd meer dan 100.000 besmettingen vastgesteld

In een nieuw reisadvies raadt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken aan schoolreizen naar Italië uit te stellen. Eerder had viroloog Marc Van Ranst een strenger reisadvies voor Italië gevraagd.
 • Lufthansa-groep schrapt tot helft vluchten

  De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa gaat de komende weken tot de helft van haar normale vluchten schrappen. Die maatregel moet de financiële gevolgen van het coronavirus, waardoor de vraag naar vliegreizen drastisch is gedaald, verzachten. 

  De aankondiging geldt voor de hele Lufthansa-groep, waartoe ook Brussels Airlines behoort. De dochteronderneming bevestigt het bericht.

  Brussels Airlines kondigde donderdag al aan dat het het Europese vluchtaanbod van 8 tot 28 maart met een kwart verlaagt en dat blijft zo, zegt woordvoerster Maaike Andries. Het vluchtplan ligt wel al vast tot 28 maart, en daar verandert niets meer aan. Vanaf 29 maart zijn nog forsere ingrepen mogelijk. Daarover zou in de loop van volgende week meer duidelijkheid komen, net als over de tijdelijke werkloosheid bij de maatschappij.

  Ook Brussels Airlines behoort tot de Lufthansa-groep. ©REUTERS

 • AutoTechnica-beurs in Brussels Expo uitgesteld tot begin oktober

  Door het coronavirus wordt de 20ste editie van de vakbeurs AutoTechnica en Service Station CarWash in Brussels Expo uitgesteld naar 4 tot 7 oktober.

  'AutoTechnica wil de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de exposanten, medewerkers en bezoekers kunnen blijven waarborgen', klinkt het in een persbericht. 'Wij hebben moeten vaststellen dat sommige bedrijven een richtlijn opleggen of opgelegd krijgen, waardoor deelname of bezoek aan AutoTechnica & Service Station CarWash op de geplande data niet langer mag of kan.'

  'Om duidelijkheid en zekerheid te bieden ruim drie weken voor aanvang van de eerste beursdag werd dus beslist deze editie te verplaatsen. De insteek en organisatie van AutoTechnica en Service Station CarWash blijven zoals voorzien.'

  De massale annulatie van evenementen decimeert de omzet van de Belgische toeleveringsbedrijven in de evenementensector. Tegen eind juni wordt het omzetverlies al geschat op 150 miljoen euro. Duizenden jobs staan op de helling. Lees er hier meer over.

 • Trump laat miljarden dollars rollen voor coronabestrijding

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een wet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Donderdag werd al bekend dat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat akkoord gaan met het beschikbaar stellen van 8,3 miljard dollar (7,3 miljard euro) overheidsgeld.

  8,3 miljard dollar
  Tegen de verspreiding van COVID-19
  De Amerikaanse president Donald Trump trekt 8,3 miljard dollar (7,3 miljard euro) uit in de strijd tegen het coronavirus.

  Ongeveer 2,6 miljard euro gaat onder meer naar het onderzoek naar vaccins, hulpmiddelen om het virus vast te stellen en de behandeling van patiënten. Bijna 2 miljard wordt gestopt in activiteiten om de verspreiding te voorkomen, bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan preventie. Er gaat ook een miljard naar internationale inspanningen om het coronavirus te bezweren.

  Trump heeft veel kritiek gekregen omdat hij te laks zou hebben gereageerd op de komst van het virus naar de VS.

  De Amerikaanse president Donald Trump in het bijzijn van de minister van Volksgezondheid, Alex Azar. ©REUTERS

 • Kroatische EU-ambassadeur in quarantaine

  De Kroatische ambassadeur bij de Europese Unie, Irena Andrassy, is vrijdag uit voorzorg in quarantaine gegaan omdat ze in contact was geweest met een medewerker van de Raad die vermoedelijk het coronavirus heeft opgelopen. Dat heeft de Kroatische minister van Volksgezondheid Vili Beros bevestigd. 'Onze permanente vertegenwoordiger nam alle noodzakelijke maatregelen en ik ben er zeker van dat hetzelfde zal worden gedaan met de mensen met wie ze in contact was', zei hij nog.

  Omdat Kroatië roterend voorzitter van de Europese Unie is, leidde Andrassy alle bijeenkomsten van de ambassadeurs van de lidstaten. Die vergaderingen in het zogenaamde COREPER II vormen een belangrijke spil in de werkzaamheden van de Raad. Daar worden onder meer de Europese ministerraden voorbereid. 

 • Huisartsen en ziekenhuizen willen staalname centraliseren

  Omdat er een algemeen tekort ontstaan is aan persoonlijk beschermingsmateriaal bij de staalname in het kader van het Covid-19-coronavirus, stellen de huisartsen en de ziekenhuizen voor om de staalname te gaan centraliseren.

  Belangenvereniging Domus Medica en Zorgnet-Icuro hebben daarvoor een generiek model uitgewerkt dat de huisartsenkringen en ziekenhuizen kunnen gebruiken om lokaal afspraken te maken over hoe de staalname best gebeurt.

  In het voorgestelde samenwerkingsprotocol worden patiënten na telefonische triage door de huisarts verwezen naar een centrale plaats voor de staalname. Dat kan een huisartsenwachtpost zijn, een lokaal in een ziekenhuis of eventueel een container. 'Voordeel van deze centralisatie is dat het beschermingsmateriaal voorhanden is en efficiënt kan worden ingezet', klinkt het. 

  De maatregelen zullen extra personeels- en materiaalkosten met zich meebrengen. Huisartsen en ziekenhuizen rekenen op de overheid voor de financiering.

 • Meer dan 100.000 coronabesmettingen

  De kaap van 100.000 officiële coronabesmettingen is vrijdag gerond. De meeste besmettingen, meer dan 80.000, werden geregistreerd in China. Zuid-Korea (6.593) en Iran (4.747) staan op de tweede en derde plaats. België is met 109 bevestigde coronagebesmettingen goed voor een 15de plaats, na Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar voor Hongkong en Australië.

  Het gros van de patiënten overleeft de ziekte. Tot nu toe zijn al meer dan 55.000 mensen genezen verklaard.

  Het virus eiste al 3.405 levens. De meeste doden vielen in China, maar ook Italië, Iran en Zuid-Korea worden zwaar getroffen.

  ©REUTERS

 • Luchtbeelden tonen impact coronavirus

  Het coronavirus leidt wereldwijd tot een leegloop van pleinen, heiligdommen en toeristische trekpleisters. 

  De Amerikaanse krant The New York Times verzamelde enkele luchtbeelden.

 • Europa pleit voor solidariteit in de strijd tegen het coronavirus

  Na afloop van een speciale vergadering van de Europese ministers van Volksgezondheid vrijdag in Brussel, heeft Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides het belang van Europese solidariteit extra benadrukt. Die is noodzakelijk voor de verdeling van mondmaskers en ander beschermend medisch materiaal, zei ze. Eerder op de dag had Belgisch minister voor Volksgezondheid Maggie De Block tot hetzelfde opgeroepen

  37,5 miljoen euro
  Extra onderzoeksgeld
  De Europese Commissie zal 37,5 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van vaccins.

  Verder kondigde Kyriakides aan dat de Commissie 37,5 miljoen euro extra beschikbaar zal stellen voor de ontwikkeling van vaccins en dat er maandag nieuws zal zijn over de Europese aanbesteding voor de levering van mondmaskers. Ze riep de Europese burgers ook op tot medewerking en het volgen van de richtlijnen in de strijd tegen het virus.

 • Buitenlandse Zaken raadt aan schoolreizen naar Italië uit te stellen

  In een nieuw reisadvies voor Italië raadt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken aan schoolreizen naar het land uit te stellen. De aanpassing komt er nadat de Italiaanse autoriteiten zelf hadden beslist schoolreizen te annuleren.

  Buitenlandse Zaken raadt voorlopig niet af naar Italië te reizen. Het vertrouwt op de lokale autoriteiten en raadt aan hun instructies te volgen.

  'In de getroffen gemeentes en regio’s werden strikte maatregelen voor de publieke gezondheid genomen om de besmetting tussen personen te vermijden', klinkt het.

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde aan het nieuwe reisadvies van Buitenlandse Zaken te zullen volgen, net als zijn collega van de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS).

  Buitenlandse Zaken raadt ook aan schoolreizen naar zones in Frankrijk uit te stellen waar het coronavirus in hoge mate aanwezig is. 

  ©EPA


 • Hulp voor zelfstandigen

  Veel zelfstandige ondernemers voelen de gevolgen van de coronacrisis. De overheid wil de hulp­procedures voor hen versoepelen. De collega's van Netto lijsten op waar ze recht op hebben

 • Ook geen Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo deze maand

  De organisator RCS heeft beslist de wielerwedstrijden Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Ronde van Sicilië niet te laten doorgaan. RCS schrapte donderdag ook al de Strade Bianche van de kalender, die oorspronkelijk zaterdag zou doorgaan.

  De Italiaanse organisator deelde mee dat 'het onmogelijk was de gezondheid en de veiligheid van alle aanwezige personen te garanderen'. RCS zei dat ze via de Italiaanse wielerfederatie gaat vragen aan de Internationale Wielerunie UCI om de wedstrijden een nieuwe plaats op de wielerkalender van 2020 te geven. RCS stelde die vraag al eerder aan de UCI voor de Strade Bianche voor zowel mannen als vrouwen.


 • Topvrouw farma: 'Er komen nog coronacrisissen op ons af'

  Marianne De Backer, de Belgische topvrouw bij Bayer, waarschuwt voor nieuwe virussen die van de wilde natuur overspringen op de mens. Ook sluit ze op termijn een tekort aan medicijnen niet uit.

  Marianne De Backer. ©Markus Altmann

 • 59 nieuwe gevallen van coronavirus in ons land, totaal op 109

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft 59 nieuwe gevallen van het coronavirus in ons land geregistreerd, meldt hij vrijdag. Dat verdubbelt het totaal tot 109 gedetecteerde gevallen in ons land. Donderdag gingen 441 stalen naar de labo's en in 59 gevallen testte het staal positief.

  De meeste positieve gevallen zijn mensen die onlangs naar Italië zijn gereisd, maar Volksgezondheid ziet ook besmettingen die in ons land plaatsvonden. 'Ze blijven meestal beperkt tot familieleden en dichte contacten van de patiënten. We verwachten dat dat aantal verder stijgt.'

 • De Block wil meer Europese solidariteit in strijd tegen COVID-19

  Tijdens een speciale vergadering van de Europese ministers van Volksgezondheid vrijdag in Brussel heeft federaal minister Maggie De Block opgeroepen tot meer Europese solidariteit voor de verdeling van mondmaskers en ander beschermend medisch materiaal. Duitsland en Tsjechië kondigden een stop aan voor de uitvoer van onder meer mondmaskers, maar 'dat is niet in de geest van de Europese Unie', aldus De Block.

  Een stop op de uitvoer van mondmaskers is niet in de geest van de Europese Unie
  Maggie De Block
  Minister van Volksgezondheid

  Voorts zei de minister dat de huidige Europese aanpak werkt, maar dat het einde nog niet in zicht is en er daarom nieuwe oplossingen moeten komen. De Block pleitte voor Europese richtlijnen in het geval van een tekort aan medisch materiaal, zoals mondmaskers, onder meer om woekerprijzen te vermijden. 

  De communicatie over eventuele tekorten moet volgens haar ook transparanter verlopen, net zoals de aankondigingen over de maatregelen die landen nemen. 'Als we via de media moeten vernemen dat andere landen hun scholen sluiten, kunnen andere landen niet anticiperen', zei De Block.

  Minister van Volksgezondheid De Block riep haar Europese collega's op tot meer solidariteit. ©EPA

  Volgens de Europese Commissie kunnen lidstaten om dwingende redenen het vrije verkeer van bepaalde goederen tijdelijk opschorten. De bescherming van de volksgezondheid kan een reden zijn, maar de maatregel moet wel altijd goed onderbouwd en proportioneel zijn, en de lidstaten moeten zich baseren op objectieve gegevens. De Duitse en Tsjechische motivering wordt onderzocht.

  Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton maakt zich sterk dat de Europese fabrikanten bereid en in staat zijn om de productie van mondmaskers de komende weken te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. De Fransman gaat daarover in overleg met de industrie, zei hij.

 • Europese beurzen onderuit

  Belegger duwen massaal de verkoopknop in. Door de vrees voor een verdere verspreiding van het virus en de onzekerheid die dat met zich meebrengt, gooien beleggers hun aandelen buiten. De Europese indices staan op fors verlies .

  Onze marktencollega's volgen de beurzen op de voet, hun live berichtgeving kunt u lezen in deze blog.

 • Coronavirus eist eerste Nederlandse dode

  In Nederland is voor het eerst iemand overleden die met het coronavirus besmet was. Een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is vrijdag gestorven, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  De man werd in isolatie verzorgd. 'Het ziekenhuis en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst hebben de contacten van de patiënt, zowel bezoekers als verzorgers, in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Als ze verkoudheidsklachten of koorts hebben, wordt hen gevraagd thuis te blijven. Zo nodig worden ze getest', zegt het RIVM.

 • Italië grootste verspreider coronavirus

  Italië heeft China en Zuid-Korea voorbijgestoken als het land dat het snelst het coronavirus verspreidt. Donderdag meldde het 769 nieuwe gevallen, tegenover 467 voor Zuid-Korea.

  Bijna 4.000 mensen zijn besmet in het land en er vielen 148 doden. Vrijdag raakte bekend dat ook in Vaticaanstad een eerste besmetting is opgedoken.

  De recentste cijfers over het coronavirus vindt u in dit overzicht.

 • Viroloog Van Ranst wil strenger reisadvies Italië

  De viroloog Marc Van Ranst wil een strenger reisadvies voor Italië. 'We willen een epidemie beheersen, dan dweil je liever niet met de kraan open', zei hij vrijdag bij 'De inspecteur' op Radio 2.

  'Ik kan enkel zeggen wat ik in ons laboratorium zie. De meeste gevallen die positief testen, komen uit Noord-Italië', zegt Van Ranst. 'Reizigers uit Noord-Italië brengen het virus in ons land binnen.' 

  Het Belgische reisadvies werd gisteren aangepast. Buitenlandse Zaken raadt enkel aan de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en zich te informeren. 'Vrijheid blijheid blijkbaar, maar dan moeten we er rekening mee houden dat die getallen gaan stijgen en blijven stijgen, en dat je daar heel weinig impact op hebt', zegt Van Ranst.

  Landen als Nederland en Denemarken hebben wel een strenger reisadvies. Nederland raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de getroffen regio's in Noord-Italië af.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud