Vivaldi-partijen versnellen vanaf donderdag

Preformateur Egbert Lachaert. ©BELGA

Alles wordt in gereedheid gebracht om vanaf donderdag op te schieten met de federale formatie. Dat uit onderhandelingsnota's gelekt wordt, wijst echter niet op veel onderling vertrouwen.

Met preformateur Egbert Lachaert gaat het 'elke dag een beetje beter', luidt het. Sinds bekend raakte dat de Open VLD'er met corona is besmet, staan de formatiegesprekken op een lager pitje en wordt alleen nog per videoconferentie gewerkt. De deadline voor een Vivaldi-regering van socialisten, liberalen, groenen en CD&V is naar 1 oktober verplaatst.

Deze week blijft het zeker tot woensdag rustig. De sherpa's leggen de laatste hand aan een basistekst en in werkgroepen worden thema's als een staatshervorming en fiscaliteit besproken. 'Zodra de voorzitters elkaar mogen zien, wordt er versneld. Dat is vermoedelijk donderdag of vrijdag', klinkt het. Tegen zondagavond 20 september moet de knoop over het formateurschap - en dus het premierschap - doorgehakt zijn.

Inhoudelijk is wel een en ander gelekt. De nieuwssite Newsmonkey leek maandag de jongste onderhandelingsnota in handen te hebben. Het lek maakt duidelijk dat de onderhandelingen tussen de zeven partijen vooral een kwestie zijn van elkaar te neutraliseren. De socialisten krijgen geen meerwaardebelasting van de liberalen, waardoor die geen lastenverlaging krijgen. De groenen moeten hun kernuitstap inslikken, CD&V houdt de uitbreiding van de abortustermijn tegen en 'moet niet veel op het vlak van een staatshervorming eisen', wordt gespind.

CD&V-voorzitter Joachim Coens wilde maandag aan het lek niet veel woorden vuilmaken. 'De werkgroep staatshervorming is nog aan het werk.' Elders wordt het lek 'het nodeloos jennen van CD&V' genoemd. Veel samenhang is bij Vivaldi met andere woorden nog niet te bespeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud