Vlaamse burgemeesters willen dwangsom opleggen als GAS-boete niet helpt

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ©Photo News

De Vlaamse burgemeesters willen dwangsommen ­kunnen opleggen aan mensen die de openbare orde in hun gemeenten 'hardnekkig blijven verstoren'.

 Dat staat in hun evaluatie van de nieuwe GAS-wet, zo melden de kranten van Mediahuis dinsdag. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) neemt de voorstellen van de burgemeesters mee in de beloofde evaluatie van de GAS-wet.

De burgemeesters doen hun voorstel in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'De GAS-wetgeving geeft gemeenten extra mogelijkheden om overlast te beteugelen. Aan de andere kant hebben we onvoldoende mogelijkheden om in het geval van overlast een aantal ­zaken ook effectief af te dwingen', zegt ­de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld), die ook voorzitter is van de Commissie Burgemeesters en Veiligheid van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

Als voorbeeld verwijzen de burgemeesters naar een inwoner die zonder vergunning een container plaatst. 'Je kan zo iemand wel een GAS-boete geven. Maar soms trekt de overtreder zich van die boete niets aan, en laat hij de container gewoon staan, waardoor de overlast voor de buurt aanhoudt.' Op dat moment staan de gemeenten ietwat machteloos, klinkt het.

Over de hoogte van deze dwangsommen is nog discussie, 'maar het bedrag moet wel voldoende afschrikwekkend zijn'.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had de burgemeesters om hun mening gevraagd in het kader van de evaluatie van de GAS-wet. 'We gaan hun voorstellen bekijken. Over de concrete suggesties gaan we nu geen uitspraken doen omdat we geen voorafname willen doen op de lopende evaluatie', klinkt het. Volgens het kabinet-Jambon is het de bedoeling de evaluatie-oefening in het voorjaar van 2016 af te ronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud