Vlaamse regering ontsnapt aan zware besparingen

©BELGA

De Vlaamse regering hoeft niet te zwaar te besparen bij de begrotingscontrole die binnenkort van start gaat. De Hoge Raad van Financiën, de begrotingswaakhond in dit land, laat voor Vlaanderen dit jaar een begrotingstekort toe van 760 miljoen euro.

De Hoge Raad van Financiën overhandigt haar begrotingsadvies vandaag aan minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA). Daarin schetst ze de budgettaire doelstellingen voor de federale regering en de regio’s. In het advies, dat De Tijd kon inkijken, wordt voorgesteld dat iedereen – de federale regering, Vlaanderen, Wallonië en Brussel – een evenwicht moet kunnen voorleggen in 2018. Dat moet voldoende zijn om Europa te kunnen overtuigen. Alleen de steden en gemeenten mogen in het verkiezingsjaar 2018 een tekort hebben.

Vooral voor Vlaanderen is dat goed nieuws. Het betekent dat ze de budgettaire inspanningen kan spreiden in de tijd. Pas binnen drie jaar is een evenwicht nodig, terwijl de ploeg van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) er aanvankelijk op mikte om vanaf 2015 in evenwicht te zijn. Geen enkele coalitiepartij zag dat evenwel nog zitten, zeker nadat Europa had laten verstaan dat een reeks investeringen – ondermeer in scholen – in de begroting moeten opgenomen worden. Daardoor dreigde een besparingsoefening van 1 miljard euro.

Het advies van de Hoge Raad van Financiën is daarom een geschenk uit de hemel. Want dit jaar mag Vlaanderen een tekort hebben van 760 miljoen euro. Er wordt gevraagd de begroting dit jaar met 100 miljoen euro structureel te verbeteren.

De Vlaamse regering zal naar verwachting het advies volgen, waardoor de begrotingscontrole zich veel makkelijker aandient dan aanvankelijk gevreesd. En dat zorgt voor opluchting in de rangen van de Vlaamse regering. Iedereen herinnert zich nog de zware kritiek die ze te verduren kreeg na de besparingen die vorig jaar werden beslist, onder andere in onderwijs en bij De Lijn.

Het advies van de Hoge Raad is ook voor de federale regering goed nieuws. Terwijl het monitoringcomité de inspanning voor de federale regering eerder nog raamde op 1,2 miljard euro, gaat de Hoge Raad van Financiën uit van een inspanning van zo’n 400 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud