Advertentie

Vlaamse regeringen moeten voortaan transitieplan voor de industrie voorleggen

Minister van Economie Hilde Crevits. ©BELGA

Alle Vlaamse regeringen die de komende 30 jaar aantreden, moeten een transitieplan voor de industrie voorleggen. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft dat in een klimaatdecreet verankerd.

De Vlaamse basisindustrie is goed voor 37 procent van de Vlaamse CO2-uitstoot en speelt met 12 procent van de Vlaamse tewerkstelling tegelijk een cruciale rol in de economie. Voor die industrie, die de chemie-, raffinage- en staalsector omvat, is het een grote uitdaging om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het antwoord op die uitdaging is doorgedreven innovatie, zegt Crevits.

Het klimaatdecreet houdt in dat elke Vlaamse regering in de toekomst een uitgewerkte toekomstvisie en een transitieplan voor de industrie aan het parlement moet voorleggen. Dat plan moet concrete doelstellingen, tussentijdse evaluatiemomenten en flankerende maatregelen bevatten om die doelstellingen te halen. Elk jaar wordt in 20 miljoen euro voorzien voor onderzoek naar nieuwe technologie voor deze industriële klimaatsprong.

'We willen onze basisindustrie hier in Vlaanderen houden', zegt Crevits. 'Het is een economische ruggengraat. De producten van de bedrijven zijn nodig in de bouw, landbouw, voertuigen- en machinebouw, farmaceutica en veel andere hightech toepassingen en zullen in 2050 nog essentieel zijn. De Vlaamse bedrijven leveren al enorme inspanningen, maar innovatie biedt kansen om reuzensprongen te maken op het vlak van circulariteit en CO2-uitstoot.'

Een Deloitte-studie in opdracht van Crevits en het overheidsagentschap VLAIO wees al uit dat overheid, onderzoeksinstellingen en bedrijven beseffen dat actie nu nodig is als Vlaanderen in 2050 nog een robuuste basisindustrie wil hebben. De komende jaren wil Crevits inzetten op beleidsaanbevelingen uit die studie. Het gaat om een versnelde toepassing van innovaties in de industrie en het opbouwen van nieuwe, vrij toegankelijke infrastructuur die voor de transitie nodig is. De minister wijst er ook op dat voor deze uitdagingen tegen 2035 30.000 nieuwe talenten nodig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud