Vlaamse woon-zorgcentra sluiten de deuren

In België eist het coronavirus de eerste dodelijke slachtoffers. Er werden 47 nieuwe besmettingen vastgesteld in ons land. Vlaamse universiteiten bereiden zich voor op online lesgeven.
 • Europese landen week achter op Italië

  In tegenstelling tot de afbuigende curve van Zuid-Korea, blijven de curves van het aantal besmettingen van veel landen stijgen. Dat duidt op een steeds grotere toename van de nieuwe besmettingen. In Europese landen waar minstens 100 coronapatiënten zijn geïdentificeerd, bedraagt die groei gemiddeld 37 procent per dag.

  Zonder een algemene quarantaine wil dat voor België zeggen dat er over twaalf dagen ongeveer evenveel besmettingen zijn als in Italië woensdag. Spanje, Frankrijk en Duitsland kunnen volgende week al in een Italiaans scenario belanden.

 • Oostenrijk sluit scholen

  Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen gaan volgende weken de scholen dicht in Oostenrijk, zo heeft de regering woensdag bekendgemaakt. De maatregel gaat voor alle basisscholen en middelbare scholen. Ze blijven dicht tot Pasen. Ouders die niet op hun kinderen jonger dan veertien jaar kunnen passen kunnen ze alsnog naar de onderswijsinstelling brengen alwaar men zich over de leerlingen zal ontfermen. 

    Onderwijzend personeel denkt eraan online les te geven. Kanselier Sebastian Kurz vindt het ook niet aangewezen dat kinderen tot bij hun grootouders worden gebracht, want dat zijn de mensen die de regering 'zoveel mogelijk wil beschermen.'  Woensdag hebben in Oostenrijk de musea tot eind deze maand hun deuren gesloten. Vooral in de hoofdstad Wenen zijn musea een attractie. In Oostenrijk waren er woensdagavond officieel nu 245 besmettingen. 

 • Dodental Italië stijgt van 631 naar 827

  In Italië is het dodental gestegen van 631 op dinsdag naar 827 vandaag. Het aantal bevestigde gevallen van besmetting is gestegen van 10.149 naar 12.462. Dat heeft de topman van de Italiaanse civiele bescherming, Angelo Borrelli, woensdag bekendgemaakt.

 • Thomas More schorst alle lessen voor de rest van de week

  De Thomas More-hogeschool schorst alle lessen op 12, 13 en 14 maart om het coronavirus in te dijken. Dat meldt de hogeschool in een persbericht. Ook de Opencampusdag van 14 maart gaat niet door. Vanaf maandag 16 maart gaan alleen de noodzakelijke lessen op de campussen door.

  De hogeschool communiceerde woensdag aan alle studenten en medewerkers dat alle lessen deze week worden geschorst. Ook volgende week is het aantal lessen op de campus beperkt. Docenten en diensten zullen van thuis uit ondersteuning aan studenten bieden. Aan studenten en medewerkers met een verhoogd risico op complicaties bij een besmetting met het coronavirus wordt gevraagd in geen geval naar de campus te komen.

  Thomas More telt meer dan 19.000 studenten en 1.900 medewerkers, verspreid over campussen in Antwerpen, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Geel, Lier, Turnhout, Vorselaar, Duffel, Herentals, Sint-Niklaas en Westerlo.

 • Vlaamse hotels zien af door corona

  De snelle verspreiding van het coronavirus weegt op de horecasector. Restaurants zien hun reservaties dalen, maar vooral hotels voelen een impact. 'Het regent annulaties en nieuwe boekingen blijven uit', klinkt het.

 • 200 multinationals slaan handen in elkaar

  Het Wereld Economisch Forum, bekend van haar bijeenkomst in Davos, lanceert woensdag het 'Covid Action Platform'. Daarbij gaan 200 multinationals samenwerken in de strijd tegen het coronavirus.

  De Wereldgezondheidsorganisatie steunt het initiatief.

  De bedoeling is mensen te beschermen en de economie niet te laten stilvallen. Volgens het WEF is een inspanning van de internationale zakenwereld nodig in de strijd tegen corona en is het nodig dat die inspanning wordt gecoördineerd.

  Eerder werd door het WEF al een samenwerking rond vaccins gelanceerd.

 • Alle Vlaamse woon-zorgcentra sluiten de deuren

  Na overleg met de vertegenwoordigers van de woon-zorgcentra, heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) beslist dat de centra de deuren moeten sluiten voor externe bezoekers.

  De maatregel gaat in vanaf donderdag tot het einde van de paasvakantie. Om de werking van de woon-zorgcentra niet te ontwrichten, wordt een uitzondering gemaakt voor externe zorgverstrekkers, stagiairs, geregistreerde mantelzorgers en directie- en raadsleden. Ook zij moeten aan dezelfde veiligheidsvoorschriften als het andere personeel voldoen.

  De boodschap moet duidelijk zijn: blijf uit de buurt van oudere en verzwakte personen, tenzij er echt geen alternatieven zijn
  Wouter Beke (CD&V)
  Vlaams minister van Welzijn

  'De boodschap moet duidelijk zijn: blijf uit de buurt van oudere en verzwakte personen, tenzij er echt geen alternatieven zijn. Die boodschap geldt niet alleen voor woon-zorgcentra, maar voor de hele samenleving. Onze gezamenlijke plicht is besmetting bij de meest kwetsbaren te voorkomen', zegt Beke. 

  ©BELGA

 • Wereldgezondheidsorganisatie spreekt officieel van een pandemie

  De verspreiding van het coronavirus kan officieel als een pandemie bestempeld worden, en niet langer als een epidemie. Dat zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-genereaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), op een persconferentie woensdag.

  Dat betekent dat de verspreiding van het coronavirus officieel een mondiaal probleem is. De voorbije twee weken zijn de besmettingen met het coronavirus buiten China verdertienvoudigd en het aantal getroffen landen verdrievoudigd, meldt de WGO. Er zijn nu meer dan 118.000 gevallen in 114 landen, en 4.291 mensen zijn gestorven. 

  Die toename is volgens de topman alarmerend, maar dat is het gebrek aan actie volgens hem ook. 'We hebben landen elke dag opgeroepen om snel en ingrijpend actie te ondernemen', aldus Tedros Adhanom Ghebreyesus. 'We hebben luid en duidelijk aan de alarmbel getrokken.' 

  Tegelijkertijd benadrukte de topman dat het gebruik van het woord 'pandemie' an sich niets verandert. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. 'We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven', aldus de WGO-chef.

  Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. ©AFP


 • Vlaamse universiteiten bereiden online lesgeven voor

  De Vlaamse universiteiten sluiten voorlopig niet, maar zetten wel volop in op online lesgeven. Dat werd dinsdagavond beslist in onderling overleg, zo meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

  • De Universiteit Gent roept haar personeelsleden op om maximaal in te zetten op telewerk. 'We zullen de komende dagen maximaal de omslag maken naar digitale lesvormen. We vragen de UGent-lesgevers om zich maximaal voor te bereiden op die omschakeling', zegt rector Rik Van de Walle. Voor evenementen van de universiteit en studentenactiviteiten wordt geval per geval bekeken of ze kunnen doorgaan. 'Als een activiteit doorgaat, bekijken we welke extra maatregelen eventueel moeten worden genomen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan', aldus rector Van de Walle.
  • De KU Leuven heeft beslist de hoorcolleges aan de universiteit vanaf vandaag vooral online te laten doorgaan. Kleinere werkcolleges gaan wel door. Fuiven, cantussen, thema-avonden in fakbars en gelijkaardige activiteiten in besloten ruimtes kunnen voor de KU Leuven niet. Grote evenementen moeten rekening houden met de criteria die de overheid oplegt. Maar de universiteit zal niet gesloten worden, zegt rector Luc Sels.
  • Ook de Universiteit Antwerpen richt zich op online lesgeven voor groepen groter dan 50 studenten. Lessen in kleinere groepen worden zoveel mogelijk verplaatst naar grotere aula's. Zo kunnen studenten meer afstand houden van elkaar. Aan medewerkers wordt gevraagd zoveel mogelijk van thuis uit te werken en niet-essentiële vergaderingen uit te stellen, te annuleren of virtueel te organiseren.
  • De Universiteit Hasselt verbiedt ook alle onderwijsactiviteiten waarbij meer dan vijftig personen in een ruimte aanwezig zijn en biedt alternatieve lesmethodes aan. Zowel de lessen in kleine groepen als de geplande examens gaan wel door. De universiteit werd ook genoodzaakt zijn infodag van zaterdag 14 maart uit te stellen. De infodag van 25 april gaat voorlopig wel nog door.
  • Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bereidt de online-omslag voor. De universiteit raadde grote studentenbijeenkomsten eerder al af.

  De Vlaamse universiteiten proberen elkaar zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de maatregelen die ze treffen. Waar mogelijk trachten ze de maatregelen zoveel mogelijk te harmoniseren, bijvoorbeeld door studiedagen gelijktijdig te verplaatsen.

  ©Wouter Van Vooren

 • Zorgbedrijf Antwerpen neemt maatregelen voor maximale thuiszorg

  Ook Zorgbedrijf Antwerpen neemt maatregelen om klanten bij de verschillende diensten zo goed mogelijk te beschermen tegen een mogelijke coronabesmetting. 'We sluiten onze infrastructuur af voor externen en organiseren ons tijdelijk massaal op hulp aan huis', zegt voorzitter Fons Duchateau.

  Twintigduizend senioren, kinderen en jongeren maken gebruik van de diensten van Zorgbedrijf Antwerpen, in de dienstencentra, thuisdiensten, serviceflats, dagverzorgingscentra, woonzorgcentra en jeugdzorg. Voor die verschillende afdelingen neemt het Zorgbedrijf nu beschermingsmaatregelen. 'Kort samengevat sluiten we onze infrastructuur en faciliteiten af voor externen, en organiseren we ons op hulp aan huis', zegt Duchateau.

  Dat houdt onder meer in dat de dienstencentra, ontmoetingsplekken waar senioren kunnen eten en deelnemen aan activiteiten, gesloten worden voor externen. Bewoners van de serviceflats kunnen er wel nog terecht voor een maaltijd, maar de interne activiteiten worden beperk.

  Voor de thuisdiensten, zoals thuisverpleging of poetshulp, wordt er voorrang gegeven aan de prioritaire diensten. 'Zorg aan huis is bijvoorbeeld gegarandeerd, maar het is mogelijk dat een klant een keer niet geholpen wordt als de vaste poetshulp ziek is.'  De serviceflats zijn private woningen, dus daarin kan het Zorgbedrijf geen maatregelen opleggen. 'Maar we raden aan geen externe bezoekers te ontvangen. Bezoekers worden wel gelogd, zodat we die informatie bij een eventuele besmetting kunnen gebruiken.'

 • Vijftien Duitse politici in quarantaine uit voorzorg

  Meerdere parlementsleden van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) die in de Duitse Bondsdag zetelen en enkele van hun medewerkers gaan uit voorzorg in quarantaine. Dat heeft een woordvoerder van de partij meegedeeld. Een medewerker van het ministerie van Justitie had positief getest op het coronavirus. Ongeveer 15 mensen die een vergadering met de medewerker hebben bijgewoond, moeten uit voorzorg in quarantaine.

 • Meer dan 500 besmettingen in Nederland

  In Nederland is bij 503 personen het coronavirus vastgesteld. Vijf van hen zijn overleden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag 121 meldingen van nieuwe gevallen ontvangen van de gemeentelijke gezondheidsdiensten.

  Bijna de helft van de meldingen van besmettingen met het coronavirus komt uit Noord-Brabant. Volgens het RIVM is een deel van die 233 besmettingen te verklaren door het nadere onderzoek bij 1.097 medewerkers van ziekenhuizen in Noord-Brabant.

 • Autoriteiten in Noord-Italië vragen strengere lockdownmaatregelen

  De autoriteiten in Lombardije, de Italiaanse regio die het zwaarst getroffen is door de corona-epidemie, roepen de centrale regering op de lockdownmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan te versterken. 

  Minister-president van Lombardije, Attilio Fontana, vraagt aan premier Giuseppe Conte alle winkels, bars, winkelcentra, hotels en kantoren verplicht te laten sluiten en het openbaar vervoer op te schorten. Enkel essentiële diensten zoals apotheken en voedingwinkels mogen volgens de minister-president openblijven.

  In Lombardije zijn bijna 6.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In heel Italië raakten meer dan 10.000 mensen besmet, van wie 630 om het leven zijn gekomen.

  ©AFP

 • Bouwbedrijven komen mondmaskers tekort

  Vlaamse bouwbedrijven beschikken over te weinig mondmaksers. Die zijn nodig om hun personeel veilig te laten werken. Dat meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van een enquête.

  Het tekort is het gevolg van de grote vraag naar stofmaskers, overalls en chemische handschoenen in Europa. Onder meer Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Rusland legden vorige week de export ervan aan banden. De voorraad bij de leveranciers is uitgeput.

  Mondmaskers zijn volgens de VCB cruciaal om bouwprofessionals te beschermen tegen stof en de gezondheidsrisico's van gevaarlijke en giftige stoffen. Ook beschermende overalls en desinfecterende gels zijn steeds moeilijker te verkrijgen.

  We mogen ook de noden van de bouwprofessionals niet uit het oog verliezen
  Marc Dillen
  Directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw (VCB)

  'We begrijpen dat huisartsen en verzorgend personeel zich beschermen, maar we mogen de noden van de bouwprofessionals niet uit het oog verliezen, die veilig willen en moeten werken', zegt VCB-directeur-generaal Marc Dillen. 'Voor veel bouwbedrijven is het onbegonnen werk om nog mondmaskers vast te krijgen. Het is belangrijk om het totale aanbod aan mondmaskers in ons land op zeer korte termijn te vergroten.'

 • Brussels Airlines schorst alle vluchten van en naar Italië tussen 12 maart en 3 april

  Brussels Airlines schrapt alle vluchten van en naar Italië vanaf donderdag en tot vrijdag 3 april, aan de vooravond van de paasvakantie. De getroffen passagiers worden op de hoogte gebracht van de wijzigingen en omboekingsmogelijkheden, deelt Brussels Airlines woensdag mee. 

  De Lufthansa-dochter volgt zo het voorbeeld van andere maatschappijen, zoals haar zustermaatschappijen Swiss en Austrian Airlines, maar bijvoorbeeld ook Air France en Ryanair. Allemaal zetten ze hun vluchten van en naar Italië tijdelijk stop, nadat de Italiaanse overheid beslist heeft om het hele land in lockdown te plaatsen.

 • Twee nieuwe coronapatiënten overleden in België

  Er zijn opnieuw twee mensen in België overleden aan het coronavirus, meldt de FOD Volksgezondheid. Dat brengt het totale aantal dodelijke slachtoffers in ons land op drie.

   Het gaat enerzijds om een patiënt van 73 jaar die op 4 maart was opgenomen in het Sint-Elisabeth ziekenhuis in Brussel. Zijn toestand ging snel achteruit en hij overleed woensdag op de afdeling Intensieve Zorg. Een patiënt van 86 jaar is overleden in een rusthuis in Sint-Genesius-Rode. Hij was binnen datzelfde rusthuis in quarantaine geplaatst nadat hij positief testte op het coronavirus.

 • BVAS wil vergoeding voor teleconsultaties

  De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) vraagt woensdag dat artsen vergoed worden voor teleconsultaties van patiënten met symptomen van een vermoedelijke coronabesmetting. Ze dringt er tegelijk op aan dat extra budget wordt uitgetrokken voor een mogelijke toename van de gewone consultaties, en voor de stijging van spoedopnames, klassieke hospitalisaties en coronatests.

  Nu uitzonderlijke maatregelen van kracht zijn voor het indijken van de corona-uitbraak, kan een arts een getuigschrift verstrekken op basis van een gesprek over de telefoon. 'Voor artsen is het duidelijk dat ze daarvoor vergoed moeten worden', zegt voorzitter Philippe Devos in een persbericht. Er zou een concreet voorstel overgemaakt worden aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

  Maar ook als de aanpak van de epidemie leidt tot een stijging van het aantal gewone consultaties wil BVAS meer middelen, klinkt het. 'Het zou onaanvaardbaar zijn de artsen aan het einde van het jaar aansprakelijk te stellen voor een niet voorziene budgettoename die aan de corona-epidemie toe te schrijven is.' Ook zijn voor de toename van spoedopnames, klassieke hospitalisaties en coronatesten extra middelen nodig, vindt BVAS.

  Het zou onaanvaardbaar zijn de artsen op het einde van het jaar aansprakelijk te stellen voor een niet voorziene budgettoename die toe te schrijven is aan de corona-epidemie
  Philippe Devos
  Voorzitter Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS)

  'De federale regering heeft nog geen extra budget aangekondigd voor de medische aanpak van het coronavirus. In andere getroffen landen gebeurde dat wel al', zegt Devos.

  BVAS wacht nog op precieze informatie over de Europese groepsaankoop van beschermingsmateriaal, zoals mondmaskers. Wanneer het materiaal in ons land geleverd wordt en in welke hoeveelheden is nog niet duidelijk. 'Zonder beschermingsmateriaal stijgt het risico op verdere verspreiding exponentieel', zegt BVAS.

 • Vier passagiers blijven in quarantaine op cruiseschip Zeebrugge

  De vier passagiers die in hun kajuit moesten blijven op het cruiseschip Aidamar in Zeebrugge blijven in quarantaine. Dat meldt het havenbestuur woensdag. Alle andere passagiers mochten het schip verlaten en kunnen op uitstap naar Brugge.

  De vier vertonen geen ziektesymptomen. Woensdagmorgen moesten de andere passagiers aan boord blijven wegens een mogelijke coronabesmetting. Het schip zal woensdagavond wellicht met vertraging doorreizen naar Rotterdam.

 • Van Ranst: 'Er is nog ruimte voor extra maatregelen'

  Viroloog Marc Van Ranst vindt niet dat er politiek halfslachtig wordt gereageerd op de coronacrisis. 'Blijf uit elkaars buurt. Dat is de enige manier om dit te stoppen.' Maar volgens hem kan alles altijd beter. 

  'Bij escalatie kunnen we bijschakelen', zegt viroloog Marc Van Ranst. ©Photo News

 • UPDATE: Europese landen treffen maatregelen

  Meerdere landen nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sommige landen voeren grenscontroles aan de grens met Italië in, het zwaarst getroffen land van het coronavirus, andere sluiten scholen en universiteiten.

  • In Duitsland is een derde patiënt overleden aan het virus. Meerdere deelstaten hebben besloten evenementen met meer dan 1.000 deelnemers te verbieden.
  • Oostenrijk besliste de passagierstreinen naar buurland Italië op te schorten. De Oostenrijkse politie bereidt zich voor op grenscontroles van voertuigen die vanuit Italië het land binnenrijden.
  • Negen kleine grensposten tussen Zwitserland en Italië zijn dicht. Het verkeer wordt omgeleid naar wegen met grotere controleposten om beter grip te krijgen op het verkeer tussen de twee landen, meldde de Zwitserse federale douane. 
  • Een ander buurland van Italië, Slovenië, begint met controles aan zijn Italiaanse grens. Enkel wie kan bewijzen negatief te hebben getest op het virus mag het land in.
  • Kroatië voert grenscontroles uit, ook in zijn havens. 
  • Montenegro heeft nog geen bevestigde besmettingen, maar neemt voorzorgsmaatregelen, zoals grenscontroles en sportevenementen die zonder toeschouwers moeten doorgaan. 
  • In Spanje wordt het aantal bezoekers aan het Pradomuseum in bepaalde galerijen met beroemde werken beperkt. Musea en culturele instellingen over heel Europa sluiten. 
  • In Polen gaan naast musea, opera's en cinema's vanaf donderdag ook scholen en universiteiten voor twee weken dicht. De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT vliegt tot 3 april niet meer naar Italië.
 • De Munt schrapt tot eind maart alle grote operavoorstellingen

  Het Brusselse operahuis De Munt schrapt tot eind maart alle operavoorstellingen in de Grote Zaal. Die heeft een capaciteit van 1.130 stoelen.

  Dat betekent dat er een tiental stukken niet opgevoerd kan worden. Daarbij zijn acht operavoorstellingen van de Trilogia Mozart Da Ponte. Alle tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd en kunnen kiezen voor terugbetaling of een ticket voor een andere voorstelling.

  Da Munt repeteert intussen voort voor het vervolg van de eigen producties en bekijkt of het mogelijk is voorstellingen van de Mozart-trilogie op te nemen of te streamen.

  Het Brusselse kunsthuis Bozar stelt drie concerten uit. Het gaat om Chick Korea Trio (11 maart), An evening with Whitney Houston (12 maart) en Gala Concert of the Queen Elisabeth Music (13 maart). De voorstellingen in de theaterhuizen KVS en het Théâtre National Wallonie-Bruxelles gaan wel door. Hun zalen tellen minder dan 1.000 stoeltjes.

  ©BELGA

 • Lufthansa-groep schrapt 23.000 vluchten in april

  De Lufthansa-groep, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, schrapt van 29 maart tot 24 april 23.000 vluchten. Dat heeft de Duitse luchtvaartgroep woensdag aangekondigd. De groep schrapt zowel vluchten over korte en middellange afstand als langeafstandsvluchten. Er wordt vooral in het aanbod gesneden in Europa, Azië en het Midden-Oosten.

  De 23.000 geschrapte vluchten hebben betrekking op alle passagiersmaatschappijen van de Lufthansa-groep, luidt het. Dus ook op Brussels Airlines. Dat legt momenteel de laatste hand aan zijn vluchtschema voor april, zegt een woordvoerster. 

 • Basketbalcompetitie tot 3 april opgeschort

  De competitie in de hoogste nationale basketbalafdeling wordt wegens het coronavirus tot 3 april opgeschort. Dat deelde de EuroMillions Basketball League woensdag mee. De wedstrijden van de tiende, elfde en twaalfde speeldag in de tweede competitiefase, die in de weekends van 13-15, 20-21 en 27-28 maart gespeeld zouden worden, zijn uitgesteld.

  De clubs kunnen na onderling overleg de uitgestelde wedstrijden in een weekend na 3 april inplannen. Een gedetailleerde speelkalender vanaf 3 april wordt de komende dagen gepubliceerd.

 • Steeds meer alarmkreten in Italië wegens overbelasting ziekenhuizen

  Politici en artsen slaan in Italië alarm over de overbelasting van de ziekenhuizen door de snelle stijging van het aantal coronazieken. 'We kunnen zo niet lang meer voortgaan', citeerde de krant Corriere della Sera woensdag Antonio Pesenti, de coördinator intensieve zorgen in de crisisstaf van Lombardije.

  We kunnen niet meer lang zo voortgaan.
  Antonio Pesenti
  Coördinator intensieve zorgen Lombardije

  Het aantal bedden op de spoedafdelingen in de zwaar getroffen regio Lombardije is al verhoogd. Maar het gevaar bestaat dat het aantal patiënten binnenkort de capaciteit van de ziekenhuizen overstijgt.

  Ook de president van de regio Abruzzen, Marco Marsilio, waarschuwde woensdag dat het aantal zieken in de regio ten oosten van Rome - die tot dusver niet in de schijnwerpers stond - snel stijgt. 'De ziekenhuizen zitten voor de opnamecapaciteit aan hun grenzen. Enkele afdelingen moeten gesloten of verkleind worden, omdat de artsen en verpleegkundigen die in de frontlijn stonden, besmet zijn', schreef hij op Facebook.

  Door de corona-epidemie zijn in Italië 631 mensen gestorven. Het totale aantal besmettingen met het virus is er meer dan 10.000. De regering in Rome heeft beslist een hulppakket van miljarden in te zetten, dat ook voor de versterking van de gezondheidszorg wordt aangewend.

 • Voorlopig geen grote maatregelen in Belgische cinemacomplexen

  Het advies van de regering om deze maand geen grote indoorevenementen te laten plaatsvinden heeft geen grote gevolgen voor de belangrijkste cinemacomplexen in België. Er worden geen ingrijpende maatregelen genomen, zeggen Kinepolis en Euroscoop woensdag.

  Kinepolis zegt dat het regeringsadvies geen grote gevolgen heeft omdat geen enkele van zijn cinemazalen over een capaciteit van 1.000 mensen beschikt. 'Wel proberen we een grote drukte in de foyers te vermijden, door de aanvangsuren van de filmvoorstellingen zoveel mogelijk te spreiden. Zo komen er nooit heel veel mensen tegelijk het gebouw binnen', zegt woordvoerster Anneleen Van Troos.

  Ook Euroscoop kondigt geen ingrijpende maatregelen aan, valt bij de bioscoopgroep te horen. De cinemaketen UGC reageerde nog niet. 

 • 45 procent van de Belgen past levensstijl aan

  Bijna 90 procent van de Belgen volgt nauwgezet of deels de hygiëneadviezen rond het coronavirus van de FOD Volksgezondheid op, blijkt uit een bevraging van de consumentenorganisatie Test Aankoop. Het gaat om geregeld de handen wassen en het bedekken van de mond en de neus bij het hoesten of niezen.

  Om besmetting tegen te gaan heeft 45 procent van de Belgen al aspecten van hun dagelijkse leven aangepast. 28 procent mijdt drukke plaatsen en 23 procent gaat niet op reis.

  De Brusselaars lijken de hygiënische aanbevelingen het meest nauwgezet op te volgen. De inwoners van de hoofdstad vrezen volgens de bevraging het meest zelf besmet te raken of dat dat iemand uit hun omgeving overkomt.

  61 procent van de Belgen verklaarde dat het coronavirus al impact heeft gehad op hun financiële situatie, door inkomensverlies of het mislopen van een terugbetaling na een annulering van een reis, evenement of reservatie.

  61 procent
  Van de bevolking
  61 procent van de bevolking verklaarde dat het coronavirus al impact heeft gehad op hun financiële situatie.

 • Studio 100 stelt resterende shows in maart uit

  De resterende shows in maart van de musicals 'Daens' en '40-45' in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs en van de 'K3-show' in Flanders Expo in Gent worden uitgesteld naar een latere datum omwille van het coronavirus. Dat heeft Studio 100 woensdag beslist 'in nauw overleg met de betrokken autoriteiten'.

  'We zijn helaas genoodzaakt om op korte termijn onze shows uit te stellen en we hopen uiteraard deze voorstellingen snel opnieuw te kunnen inplannen', zegt Hans Bourlon, CEO van Studio 100. 'Op deze manier hopen we de impact voor onze bezoekers en medewerkers tot een minimum te herleiden.' 

  Wie al een ticket had, wordt binnenkort gecontacteerd in verband met de omboekingsmogelijkheden.

  ©Photo News

 • Oost-Vlaanderen schrapt evenementen met meer dan 1.000 bezoekers

  Ook in Oost-Vlaanderen wil waarnemend gouverneur Didier Detollenaere indoor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers niet laten doorgaan.

  Woensdagmiddag volgt in Oost-Vlaanderen een overleg met de burgemeesters in aanwezigheid van een infectiedeskundige. Detollenaere wil vandaag nog een politiebesluit ondertekend hebben om het advies van de federale overheid te volgen. Het is nog niet duidelijk of, en in welke mate, uitzonderingen op de regel zullen worden toegestaan. 

  In Gent zijn deze maand onder meer twee grote evenementen gepland in de hallen van Flanders Expo. Het gaat om een K3-show en een interieurbeurs, die op dit moment wordt opgebouwd. Ook de burgemeesters moeten het verbod bekrachtigen om een verbod op grote evenementen af te dwingen.

    Gouverneur Detollenaere heeft tot nader order ook alle vergaderingen die door zijn diensten worden georganiseerd geannuleerd tot 31 maart.

 • Kwart vluchten geschrapt op Brussels Airport

  Op Brussels Airport is woensdag nagenoeg een kwart van de normaal geplande vluchten geannuleerd, voornamelijk ten gevolge van de impact van het coronavirus. Ook dinsdag was al een kwart van het vluchtschema geannuleerd, en de luchthaven verwacht dat ook de komende weken veel luchtvaartmaatschappijen vluchten zullen annuleren. 

  De grootste impact is er momenteel bij de zakenreizen, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport. Van en naar Italië wordt woensdag maar een derde van de vluchten uitgevoerd.

 • Wat wordt wel en niet afgelast door het coronavirus?

  De Nationale Veiligheidsraad adviseerde dinsdagavond om geen indoorevenementen met meer dan duizend deelnemers te laten doorgaan. Wat wordt wel en wat niet afgelast? Een overzicht kan u hier vinden.

 • De Wever pleit voor afkondiging federaal rampenplan

  Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever wil dat het federaal rampenplan van kracht wordt 'zodat uniforme maatregelen kunnen worden opgelegd'.

  Het rampenplan moet er volgens De Wever komen 'als de federale regering op basis van de aanbevelingen van experts meent dat er een ernstige dreiging voor de volksgezondheid is die ingrijpende beperkingen van het openbaar leven wettigt'.

  De Wever had dinsdagavond al kritiek op de communicatie van de federale regering, die toen een advies uitsprak om evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen te annuleren. 'Ik heb alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de federale regering beslissingen moet nemen', zegt hij woensdag.

  Met de communicatie van gisteren heeft de federale regering chaos gecreëerd.
  Bart De Wever (N-VA)
  Burgemeester Antwerpen

  'De federale regering is echter als enige bevoegd om de coördinatie van een nationale gezondheidsproblematiek op zich te nemen. Met de communicatie van gisteren, waarbij lokale overheden zonder verdere officiële informatie het advies kregen om onmiddellijk dwingende maatregelen te nemen voor bepaalde bijeenkomsten op hun grondgebied, heeft de federale regering zelf chaos georganiseerd.' De uiteenlopende beslissingen in meerdere steden bewijzen volgens De Wever dat er meerdere interpretaties zijn van het advies.

  De Antwerpse burgemeester Bart De Wever

 • Brusselse regering formaliseert maatregelen tegen verspreiding virus

  Tot 31 maart is elk indoorevenement met meer dan 1.000 aanwezigen in Brussel verboden. Een verbod geldt ook voor bezoeken aan Brusselse rusthuizen en verzorgingsinstellingen - tenzij in bijzondere omstandigheden - en voor buitenlandse schoolreizen van Brusselse scholen.

  Dat staat in een besluit van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat onmiddellijk van kracht is. Vervoort formaliseert daarmee de maatregelen die hij dinsdag had aangekondigd op basis van de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad.

 • Passagiers cruiseschip Zeebrugge mogen schip verlaten

  De 3.000 passagiers die vastzaten op een cruiseschip in de haven van Zeebrugge mogen het schip verlaten. Dat melden de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé (CD&V) en het havenbestuur. De passagiers moesten aan boord blijven wegens een mogelijke coronabesmetting.

  Vier mensen worden uit voorzorg in quarantaine gehouden op het cruiseschip Aidamar van de rederij AIDA, omdat een van hen in aanraking was gekomen met een Duitser met het coronavirus. Geen van de passagiers vertoonde ziektesymptomen. Het schip kwam vanuit het Engelse Southampton en reist vanavond door naar het Nederlandse Rotterdam.

 • Geen passagierstreinen meer tussen Italië en Oostenrijk

  Oostenrijk heeft alle verbindingen van passagierstreinen tussen Oostenrijk en Italië opgeschort. 'We volgen het bevel van de autoriteiten', zegt een woordvoerder van de Oostenrijkse spoormaatschappij ÖBB. Vrachttreinen blijven rijden tussen beide landen, die deel uitmaken van een van de belangrijkste transportroutes. Die verbindt Italië met Duitsland via Oostenrijk.

  De Oostenrijkse politie begint woensdag met grenscontroles waarbij voertuigen uit Italië worden gecontroleerd. 

  Ook de nationale musea zijn gesloten. Dat blijft zo tot eind maart. Ook de nationale opera en andere grote concertgebouwen, zoals het Musikverein en het Konzerthaus, blijven dicht. De nationale bibliotheek sluit haar leeszalen.

  Zwitserland sluit negen kleinere grensovergangen met Italië. Het verkeer kan alleen nog over grote wegen de grens oversteken. Volgens Zwitserse media wordt mensen die vanuit Italië reizen gevraagd waarom ze het land in willen. Toeristen worden teruggestuurd. Mensen die in Zwitserland werken, zijn wel toegelaten.

  De Oostenrijkse politie bereidt de start van grenscontroles voor. ©REUTERS

 • Concertorganisator Live Nation verplaatst concerten naar latere datum

  De concertorganisator Live Nation heeft meerdere concerten in ons land verplaatst naar een latere datum door het coronavirus. Dat gebeurt na advies van de federale regering, die indoorevenementen in het Brussels Gewest voor meer dan 1.000 mensen verboden heeft.

  Het gaat om de concerten die in maart plaatsvinden. De concertorganisator zoekt nieuwe data. De tickets blijven geldig. Tickethouders worden gecontacteerd.

 • Merkel: '70 procent van de bevolking zal het virus krijgen'

  '60 tot 70 procent van de bevolking zal wellicht besmet worden met het coronavirus', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie in Berlijn. 'Het enige wat we kunnen doen, is de verspreiding van het virus proberen te vertragen om onze gezondheidszorg niet te overbelasten.'

  Het enige wat we kunnen doen, is de verspreiding van het virus proberen te vertragen om zo onze gezondheidszorg niet te overbelasten
  Angela Merkel
  Bondskanselier Duitsland

 • Duizend oproepen per dag naar federaal telefoonnummer coronavirus

  Sinds het einde van de krokusvakantie is het dagelijkse aantal oproepen naar 0800/14689, het gratis telefoonnummer van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid waar mensen naar kunnen bellen met vragen over het coronavirus, fors toegenomen. Momenteel komen er zowat 1.000 telefoontjes per dag binnen, werd woensdag vernomen bij de dienst.

  Het gratis telefoonnummer bestaat sinds 30 januari. De eerste dagen werd het ongeveer 30 keer per dag gebeld, en sinds Italië zwaar getroffen is door het coronavirus steeg dat aantal naar 300 per dag. Sinds het einde van de krokusvakantie gaat het om 1.000 oproepen per dag.

 • West-Vlaanderen verbiedt evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen

  De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé (CD&V) verbiedt alle evenementen in de provincie met meer dan 1.000 aanwezigen tot het einde van de maand. Dat vertelde hij woensdag op een overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters in Brugge. In navolging van het advies van de federale overheid beslist de provincie grote evenementen niet te laten doorgaan uit voorzorg tegen het coronavirus. 

  Decaluwé riep alle West-Vlaamse burgemeesters samen om hen daarvan op de hoogte te brengen. Hij zal van de burgemeesters vernemen over welke evenementen het precies gaat.

 • Viroloog Van Gucht: 'We zitten nog altijd aan het begin van de epidemie'

  Op de persconferentie van de FOD Volksgezondheid woensdag werden 47 nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land bevestigd. Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 314.

  Viroloog Steven Van Gucht benadrukte dat we nog altijd aan het begin van de corona-epidemie staan, maar dat we wel een impact hebben op het verdere verloop. 'Het virus is nog niet wijdverspreid, we hebben een hefboom om de piek uit te stellen en af te vlakken', zei hij. Van Gucht roept op alle maatregelen en adviezen in de strijd tegen het virus strikt op te volgen en pleit voor solidariteit onder de bevolking.

  We hebben als bevolking een hefboom om de piek van de epidemie uit te stellen en af te vlakken
  Steven Van Gucht
  Viroloog

  Van Gucht vindt de oproep om alle bezoeken aan woon- en zorgcentra te verbieden geen slecht idee, maar benadrukt dat die beslissing de bevoegde overheden toekomt. Hij wijst ook op de psychologische impact van zo'n verbod.

  Woensdag werd bekend dat in ons land een eerste patiënt aan het virus is overleden. Het gaat om een 90-jarige vrouw. Van Gucht zei dat de vrouw meerdere, onderliggende aandoeningen had en daardoor sterk verzwakt was. 'Ze liep ook het risico te overlijden aan het reguliere griepvirus of een andere infectie.'

  ©BELGA

 • Italië injecteert 25 miljard euro in strijd tegen coronacrisis

  De Italiaanse regering schroeft de strijd tegen de corona-epidemie nog op. 'We trekken al zeker 25 miljard euro uit om de crisis te tackelen', zei premier Giuseppe Conte woensdagvoormiddag op een persconferentie. Tot nu had de ploeg-Conte daarvoor 7,5 miljard euro opzijgezet.

  Omdat het aantal besmettingen in een sneltreinvaart toeneemt, zet Rome extra miljarden opzij. 'We gaan al dat geld niet meteen gebruiken, maar we zetten het opzij om nieuwe problemen in deze noodsituatie te kunnen aanpakken.'

  De Italiaanse regering plaatste het hele land maandagavond in quarantaine. Wie zich niet om professionele of medische redenen moet verplaatsen, wordt gevraagd thuis te blijven. Conte sloot woensdagvoormiddag niet uit dat zijn bestuursploeg die maatregelen de volgende dagen nog aanscherpt.

 • 47 nieuwe besmettingen in ons land, 314 besmettingen in totaal

  Dinsdag zijn 639 stalen geanalyseerd, waarvan 47 positief testten: 29 in Vlaanderen, zeven in Brussel en elf in Wallonië. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in ons land is 314. Viroloog Steven Van Gucht noemt dat een onderschatting, omdat er vermoedelijk ook mensen die niet getest worden besmet zijn.

 • Wij dringen erop aan dat mensen wegblijven van grote evenementen en zo veel mogelijk thuiswerken. Afzondering is ons enige wapen in de strijd tegen dit virus.
  Steven Van Gucht
  Viroloog

 • Vier mensen uit voorzorg in quarantaine op cruiseschip Zeebrugge

  Op het cruiseschip dat in de haven van Zeebrugge ligt, zijn vier mensen uit voorzorg in quarantaine in hun kajuit. Dat meldt het havenbestuur. Niemand vertoont ziektesymptomen. De 3.000 passagiers mogen niet van boord.

  'Een van de vier passagiers is met een Duitser in contact gekomen die positief test op het coronavirus. Uit voorzorg zijn zij en hun reisgezelschap in quarantaine geplaatst, maar niemand vertoont symptomen. Paniek is dus niet nodig', zegt een woordvoerder van de haven van Zeebrugge.

  Het havenbestuur overlegt met de FOD Volksgezondheid over wat moet gebeuren met de passagiers van het cruiseschip.

 • Zorgnet-Icuro: 'Voer verbod op rusthuisbezoeken in'

  De Vlaamse regering moet bezoeken aan rusthuizen tot de paasvakantie verbieden, vindt de koepelorganisatie van de Vlaamse non-profitinstellingen in de ouderenzorg, Zorgnet-Icuro.

  'We vergaderen woensdagmiddag met de Vlaamse overheid over maatregelen. We vragen om een richtlijn uit te vaardigen om geen bezoek aan woon-zorgcentra toe te laten', zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet.

  Voor patiënten die palliatieve zorgen krijgen pleit Zorgnet voor bezoeken op afspraak. 'We willen de verspreiding van het virus bij de kwetsbare groep van 75-plussers tegengaan, en ons personeel - vaste werknemers, mantelzorgers en vrijwilligers - beschermen.'

  In Wallonië geldt vanaf vandaag een bezoekverbod voor de 602 rusthuizen. De bewoners mogen hun rusthuis enkel om uitzonderlijke redenen verlaten. In het Brussels Gewest zijn alle niet-essentiële bezoeken aan rusthuizen verboden. 

 • Hogeschool PXL sluit vanaf donderdag preventief de deuren

  De Limburgse Hogeschool PXL sluit donderdag preventief de deuren. Op de campus vinden de komende drie weken geen lessen plaats. Alle lessen zullen online doorgaan. Alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan een opleiding beslissen lessen in een atelier of een labo op de campus te laten plaatsvinden.

  Op de hogeschool, die campussen heeft in Hasselt, Genk en Diepenbeek, werden nog geen besmettingen vastgesteld.

 • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt 'alle niet-essentiële bezoeken' tot 31 maart

  Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan en kwetsbare inwoners te beschermen heeft het Brusselse Gewest besloten om alle niet-essentiële bezoeken in verblijfsdiensten, met inbegrip van de rusthuizen, te verbieden. Dat heeft het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) woensdag bekendgemaakt. De beperkingen gelden tot eind maart, maar kunnen in functie van de toekomstige ontwikkelingen nog worden verlengd.

  Onder essentiële bezoeken wordt onder andere verstaan bezoeken van een arts of een medisch team, bezoeken van inspectiediensten en bezoek van familieleden van bewoners die zich in een specifieke situatie bevinden (levenseinde, overbrenging naar ziekenhuis, crisissituatie). Het is aan de directie van het betreffende instituut om te trancheren over het al dan niet essentiële karakter van een bezoek.

    Alle andere bezoeken, waaronder die van vrijwilligers en van kinderen jonger dan 12, zijn verboden. Er zullen ook maatregelen worden genomen voor niet-residentiële diensten (zoals bijvoorbeeld dagcentra voor oudere personen of voor personen met een handicap), de zorg- en thuiszorgcentra en voor de ambulante zorgsector. Die maatregelen worden later op de dag gepreciseerd. 

 • Fiat sluit zijn Italiaanse sites voor desinfectie

  De Italiaans-Amerikaanse autoconstructeur Fiat Chrysler heeft woensdag aangekondigd al zijn sites in Italië tijdelijk te sluiten om ze te desinfecteren. 'De productie zal sterk verminderen', waarschuwt de groep in een persbericht. Hoelang de sites dichtblijven, is niet duidelijk.

 • Vier medewerkers Europese Commissie besmet

  Onder de 32.000 medewerkers van de Europese Commissie zijn vier mensen besmet met het coronavirus, blijkt woensdag uit een interne mail die het Duitse persbureau dpa kon inkijken. Drie andere medewerkers wachten op het resultaat van een test. 

  In de mail beschrijft de Europese Commissie de voorzorgsmaatregelen die ze neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Medewerkers die terugkeren uit Italië moeten twee weken in quarantaine. Interne bijscholingen en cursussen worden tot 3 april uitgesteld. Het personeel moet zijn dienstlaptop elke avond mee naar huis nemen, om indien nodig te kunnen telewerken.

 • Wat kan je als getroffen werkgever of werknemer doen?

  Door de verspreiding van het coronavirus kunnen heel wat ondernemingen niet meer normaal functioneren. De hr-dienstengroep Partena Professional herinnert werkgevers en werknemers eraan wat ze kunnen doen als ze getroffen zijn.

  Werkgevers kunnen een beroep doen op tijdelijke werkloosheid als werknemers in quarantaine verblijven, er minder klanten zijn of de productie stilvalt door de corona-epidemie. Ze kunnen werknemers ook vragen tijdelijk te flexwerken, door van thuis uit of elders te werken.

  Wie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) het statuut van tijdelijke werkloosheid toegewezen krijgt, heeft recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering die kan oplopen tot 70 procent van het normale brutoloon.

  Als een werknemer besmet is met het coronavirus, moet de werkgever zijn salaris blijven uitbetalen, op voorwaarde dat hij zijn verplichtingen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid is nagekomen.

 • 168 doden in Italië zorgen voor dodelijkste dag sinds uitbreken coronavirus

  Dinsdag werden wereldwijd 302 sterfgevallen door het coronavirus genoteerd, het merendeel in Italië. Wereldwijd zijn 4.287 mensen overleden aan het coronavirus.

 • Twee weken quarantaine voor iedereen die uit het buitenland in Peking aankomt

  Wie vanuit het buitenland aankomt in Peking wordt twee weken in quarantaine geplaatst. Dat heeft het bestuur van de Chinese hoofdstad woensdag beslist, omdat het aantal geïmporteerde gevallen van het coronavirus er sterk toeneemt.

  Elke passagier uit het buitenland wordt 'thuis of op een daarvoor voorziene plaats in observatie' geplaatst, zegt Zhang Qiang, een verantwoordelijke van de stad. De maatregel was al langer van kracht voor wie vanuit een risicogebied Peking binnenkwam.

 • ECB-voorzitter Lagarde waarschuwt voor nieuwe financiële crisis

  De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, vreest voor een nieuwe financiële crisis als overheden geen actie ondernemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze zei dat dinsdag in een videoconferentie met de leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Later deze week, vermoedelijk donderdag, komt de ECB zelf met maatregelen.

  Volgens Lagarde gaat Europa zonder gecoördineerde ingrepen een scenario tegemoet 'dat velen van ons zal herinneren aan de grote financiële crisis van 2008'. Maar met de juiste respons zouden de effecten van de schok volgens haar waarschijnlijk tijdelijk zijn. Ook zei ze dat de beleidsmakers bij de ECB deze week alle instrumenten van de bank tegen het licht houden.

  Zonder gecoördineerde ingrepen gaan we een scenario tegemoet dat velen van ons zal herinneren aan de grote financiële crisis van 2008
  Christine Lagarde
  Voorzitter Europese Centrale Bank

  Op de financiële markten wordt er min of meer rekening mee gehouden dat de ECB bij zijn reguliere rentebesluit donderdag met steunmaatregelen komt. Veel economen verwachten dat de bank de rentetarieven verlaagt of haar opkoopprogramma van obligaties uitbreidt.

  ECB-voorzitter, Christine Lagarde. ©REUTERS

 • Tot eind van de maand geen concerten

  Tot 31 maart zullen er in het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal geen concerten doorgaan, een gevolg van de beslissing van de overheid om geen evenementen te organiseren waarop meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn. De gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx (CD&V), liet woensdag verstaan op haar grondgebied alle evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen te verbieden.

  De concerten die tot eind maart gepland staan gaan niet door. In eerste instantie wordt bekeken of de evenementen verplaatst kunnen worden. Als dat niet gaat, wordt een terugbetaling van de tickets onderzocht.

 • Cruiseschip mag niet aanmeren in Zeebrugge wegens mogelijke coronabesmetting

  Een cruiseschip mag momenteel niet aanmeren in Zeebrugge omdat mogelijk twee passagiers besmet zijn met het coronavirus. Dat zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). Twee passagiers zouden contact hebben gehad met een besmette Duitser. 'De arts aan boord moet nu oordelen of het veilig is de passagiers aan land te laten gaan', vertelt de gouverneur. Tot dan mag het schip niet aanmeren in de haven van Zeebrugge. Het is nog niet duidelijk vanwaar het cruiseschip precies komt.

 • Eerste coronapatiënt (90) overleden in België

  In ons land is een eerste patiënt overleden die besmet was met het coronavirus. Dat melden de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en haar Brusselse collega Alain Maron (Ecolo) woensdag. Het gaat om een 90-jarige vrouw. Ze had al langer gezondheidsproblemen en kampte met enkele ernstige aandoeningen, zeggen de ministers.

 • Organisatoren kunnen aansprakelijk gesteld worden als ze niet voorzichtig zijn

  Organisatoren die evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen toch laten doorgaan, ondanks het advies van de federale overheid om grote indooractiviteiten niet te laten doorgaan, kunnen aansprakelijk gesteld worden als ze zich niet gedragen als een voorzichtige organisatie. Dat zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, de federatie van de verzekeringssector. Hij acht de kans klein dat organisaties in hun annulatieverzekering een epidemie zoals het coronavirus hebben opgenomen.

  Als iemand op een evenement dat alsnog doorgaat besmet raakt, moet de verzekeraar uitmaken of de organisator voorzichtig is geweest of niet, legt Robyns uit. Of de organisator een beroep kan doen op zijn aansprakelijkheidsverzekering hangt af van de uitsluitingen in de verzekering. Robyns wijst er ook op dat er gradaties zijn tussen het lopen van een aanvaard risico en een volledige aansprakelijkheid. Zo kan in vraag gesteld worden waarom iemand een evenement bijwoont als de overheid adviseert het af te gelasten.

  Een epidemie is moeilijk in te calculeren en er zijn heel veel verzekerden ineens. Verzekeraars proberen dat te vermijden.
  Wauthier Robyns
  Verzekeringsfederatie Assuralia

  Ook wijst Robyns erop dat organisaties annulatieverzekeringen kunnen afsluiten, maar dat de kans groot is dat een epidemie zoals het coronavirus bij de uitsluitingen van de polis zit. 'Zo'n epidemie is moeilijk in te calculeren en er zijn heel veel verzekerden. Dat proberen verzekeraars te vermijden', zegt hij.

  Het is mogelijk dat er wel polissen zijn die zo algemeen zijn dat een epidemie toch onder de polis valt, maar dan moet die verzekering wel vooraf zijn afgesloten. 'Geen enkele verzekeraar zal nu nog zo'n annulatieverzering afsluiten', zegt Robyns.

 • Grootste vakbeurs in ons land Seafood uitgesteld

  Seafood Expo, de grootste vakbeurs in ons land die bijna 30.000 zakelijke bezoekers naar Brussel lokt, wordt wegens het coronavirus uitgesteld. 'Dat is onvermijdbaar wegens de bezorgdheden over de volksgezondheid', klinkt het. Wanneer de beurs zal doorgaan, is nog niet bekend.

  Seafood Expo was gepland van 21 tot 23 april in Brussels Expo. De nieuwe datum wordt ten laatste op 18 maart gecommuniceerd. Het uitstel is het gevolg van de aankondiging van de federale regering dat alle indoorevenementen met meer dan 1.000 aanwezigen zijn afgeraden. Seafood Expo, ook het grootste seafood-salon ter wereld, vindt voor het laatst in Brussel plaats. Volgend jaar trekt het evenement naar Barcelona.

 • Alleen in Antwerpen dreigen 46 evenementen te worden geschrapt

  De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) zal de aanbeveling om indoorevenementen met meer dan 1.000 aanwezigen af te raden in een reglement gieten. Afwijken van de aanbeveling kan onder strikte voorwaarden, maar een organisator moet over heel goede papieren beschikken om de gouverneur te overtuigen. Dat zei Berx woensdag in 'De ochtend' op Radio 1.

  De regering raadde dinsdag af tot 31 maart grote evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen te organiseren als die indoor plaatsvinden, om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Activiteiten in openlucht worden niet afgeraden. Na overleg bleek dinsdagavond dat de gouverneurs het advies zo uniform mogelijk laten uitvoeren.

    In Antwerpen staan de komende twee weken, verspreid over acht gemeenten, 46 evenementen geprogrammeerd met 1.000 tot 40.000 aanwezigen, stelde Berx. Ze zal de aanbeveling woensdag in een reglement gieten. Nadien volgt overleg met de burgemeesters en de ziekenhuissector. 'Het allerbelangrijkste is dat het doel wordt bereikt. We moeten vermijden dat door de razendsnelle verspreiding van het virus de ziekenhuizen overspoeld raken', zegt Berx.

  Een organisator die wil afwijken van de aanbeveling moet aantonen dat er in de zaal voldoende verluchting en voldoende ruimte tussen mensen is en dat de verspreiding tot nihil kan worden gereduceerd, legde Berx uit. 'Ze moeten dat heel goed motiveren. Ieder moet voor zichzelf de afweging maken.'

  ©BELGA

 • Huisartsen mogen uitzonderlijk doktersbriefje geven na telefoontje

  Huisartsen mogen wegens de corona-uitbraak in bepaalde gevallen een getuigschrift bezorgen aan hun patiënten na een telefonisch contact. Dat heeft de Orde der artsen aangekondigd.

  Artsen mogen normaal enkel een doktersbriefje geven na een fysiek onderzoek. In bijzondere situaties mogen huisartsen teleconsultaties houden, waarbij de patiënt zijn of haar verhaal over de telefoon doet. 'De verplaatsingen van besmette patiënten of van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn met het virus zoveel mogelijk beperken, is een prioritaire maatregel bij de gezondheidsaanpak van deze pandemie', schrijft de Orde in een advies.

  Contact

  De Orde legt wel minimumvoorwaarden op voor een contact op afstand. De arts moet de patiënt en zijn voorgeschiedenis goed kennen, inzage hebben in het medisch dossier en in staat zijn de continuïteit van de zorg te waarborgen. Een arts die telefonisch gecontacteerd wordt, moet altijd de risico's voor de patiënt en voor de gemeenschap afwegen. Artsen kunnen het getuigschrift via de post of langs digitale weg aan de patiënt bezorgen. De arts moet in het dossier van de patiënt noteren dat hij na telefonisch contact een getuigschrift heeft verstrekt.

  'We dringen daar al twee dagen op aan', zegt Roel Van Giel van de huisartsenorganisatie Domus Medica. 'Het is echt nodig, anticiperend op volgende stappen.' Hij verwacht niet dat veel misbruik zal gemaakt worden van de versoepeling. 'Dat kan altijd, maar ik denk dat het een zeer kleine minderheid zal zijn.'

  ©ANP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud