Ook Zorgbedrijf Antwerpen neemt maatregelen om klanten bij de verschillende diensten zo goed mogelijk te beschermen tegen een mogelijke coronabesmetting. 'We sluiten onze infrastructuur af voor externen en organiseren ons tijdelijk massaal op hulp aan huis', zegt voorzitter Fons Duchateau.
Twintigduizend senioren, kinderen en jongeren maken gebruik van de diensten van Zorgbedrijf Antwerpen, in de dienstencentra, thuisdiensten, serviceflats, dagverzorgingscentra, woonzorgcentra en jeugdzorg. Voor die verschillende afdelingen neemt het Zorgbedrijf nu beschermingsmaatregelen. 'Kort samengevat sluiten we onze infrastructuur en faciliteiten af voor externen, en organiseren we ons op hulp aan huis', zegt Duchateau.
Dat houdt onder meer in dat de dienstencentra, ontmoetingsplekken waar senioren kunnen eten en deelnemen aan activiteiten, gesloten worden voor externen. Bewoners van de serviceflats kunnen er wel nog terecht voor een maaltijd, maar de interne activiteiten worden beperk.
Voor de thuisdiensten, zoals thuisverpleging of poetshulp, wordt er voorrang gegeven aan de prioritaire diensten. 'Zorg aan huis is bijvoorbeeld gegarandeerd, maar het is mogelijk dat een klant een keer niet geholpen wordt als de vaste poetshulp ziek is.' De serviceflats zijn private woningen, dus daarin kan het Zorgbedrijf geen maatregelen opleggen. 'Maar we raden aan geen externe bezoekers te ontvangen. Bezoekers worden wel gelogd, zodat we die informatie bij een eventuele besmetting kunnen gebruiken.'