Advertentie

Vlaanderen beslist vanavond over strengere coronaregels

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©Photo News

De Vlaamse regering werkt aan nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De regering-Jambon heeft de hele dag overleg gepland met virologen, gouverneurs en vertegenwoordigers in de socio-economische wereld. Vanaf 18 uur volgt politiek topoverleg, waar strengere regels worden afgeklopt.

Op tafel liggen extra verstrengingen naar Brussels en Waals voorbeeld. Daar werd afgelopen weekend sportinfrastructuur gesloten, werden culturele activiteiten stopgezet en wordt toegezien of bedrijven de regels voor telewerk nakomen. De twee gewesten breidden bovendien de avondklok uit van 22 uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends.

De tijdshorizon wordt die van de verlengde herfstvakantie, die nu afloopt op 11 november. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) gaf dat dinsdagochtend aan in 'De ochtend'. Hij sprak van een 'afgebakende periode van zowat twaalf dagen'. In die periode moeten verregaande maatregelen gelden om het virus een klap te geven en een knik in de curve te veroorzaken.

Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hield de boot voor nieuwe verstrengingen eerst af. Hij wilde het effect van de eerder doorgevoerde sluiting van de cafés en restaurants afwachten en een kakofonie aan nieuwe regels vermijden. Vrijdag besliste het Overlegcomité, waarin de federale en de regionale topministers zetelen, nog maar dat professionele sportwedstrijden voortaan zonder publiek moeten doorgaan. Op jeugdwedstrijden na werden de amateurcompetities stilgelegd. Er kwamen ook strengere regels voor het hoger onderwijs.

Virologen vrezen dat de huidige regels de toestroom aan patiënten onvoldoende snel keren, waardoor de ziekenhuizen overbelast kunnen raken.

Virologen voerden de druk op de Vlaamse regering om gelijkaardige maatregelen te nemen op. Ze vrezen dat de huidige regels de toestroom aan patiënten onvoldoende snel keren, waardoor de ziekenhuizen overbelast kunnen raken.

Gouverneurs

Daarbovenop komt dat verschillende burgemeesters en provinciegouverneurs voor extra regels pleiten. Als zij op eigen houtje handelen, dreigt een wirwar aan maatregelen te ontstaan waar niemand nog iets van begrijpt.

De Vlaamse regering overlegt dinsdagochtend met de gouverneurs van de Vlaamse provincies. Om 18 uur, na de commissievergaderingen in het Vlaams Parlement, komt de Vlaamse regering samen om knopen door te hakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud