Vlaanderen lanceert sneltests voor essentiële bedrijven

De eerste sneltests vonden plaats op de groenten- en fruitveiling in Roeselare. ©BELGA

De komende twee weken zijn tot 40.000 sneltests beschikbaar. De testen worden alleen gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoogrisicocontact hadden.

Op de REO Veiling in Roeselare vonden woensdag de eerste sneltests plaats, in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Alle heftruckchauffeurs, die essentieel zijn voor de veiling, testten negatief op het coronavirus.

De essentiële bedrijven zijn actief in de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. In de eerste fase zijn 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Na de eerste twee weken volgt een evaluatie.

Vier miljoen tests

De sneltests worden ingezet bij mensen in kritische functies.

'We hebben vier miljoen sneltests besteld in Vlaanderen. Een deel is eind vorig jaar al geleverd. Als de uitrol in de bedrijven succesvol blijkt, zullen we extra sneltests aanbieden', zegt Crevits.

De sneltests moeten de continuïteit van essentiële bedrijven garanderen. De tests worden ingezet bij mensen in kritische functies. Die zijn niet snel te vervangen en onmisbaar voor de bedrijven. 'De kritische functies worden zorgvuldig bepaald door preventiediensten samen met bedrijfsartsen', zegt Crevits.

Dag een en zeven

Werknemers in een kritische functie die een hoogrisicocontact hebben, worden getest op dag een. Als dat resultaat negatief is, kunnen ze aan de slag blijven, maar moeten ze in de privésfeer in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag zeven volgt een PCR-test.

Als een werknemer positief test, moet hij in isolatie. Werknemers met een kritische functie krijgen daarvoor een attest van de werkgever. Met dat attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud