Vlamingen betalen 6,4 miljard aan Wallonië

De provincie Antwerpen, met de haven als economisch hart, is één van de provincies waar de inwoners het meeste bijdragen. ©BELGA

Jaarlijks gaat 6,4 miljard euro van rijkere Vlaamse belastingbetalers naar armere Franstaligen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de transfers in ons land.

In een nieuwe studie berekende de IESEG School of Management van Parijs hoeveel belastinggeld rijke Vlaamse belastingbetalers naar Brussel en Wallonië zien vloeien. Het geeft weer wat de Belgen aan de overheid betalen en wat ze daarvoor terugkrijgen. Omdat de Vlamingen gemiddeld rijker zijn dan de Franstaligen vloeit jaarlijks via de federale belastingen en de sociale zekerheid zowat 6,4 miljard euro Vlaams belastinggeld naar Franstalige Belgen. Het gaat om ongeveer 986 euro per Vlaming per jaar.

Terwijl de ene groep netto betaalt, krijgt de andere groep daarvoor netto iets terug. Voor de gemiddelde Waal gaat het om 1.472 euro en voor de gemiddelde Brusselaar gaat het om 918 euro per jaar.

986
Iedere Vlaming doet jaarlijks via de sociale zekerheid en de federale belastingen 986 euro naar Franstalig België vloeien.

De bijdragen variëren wel per regio. Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Waals-Brabant dragen het meest bij. De bevolking van alle andere provincies en Brussel staan dan weer aan de ontvangstzijde. Vooral de inwoners van Henegouwen, Luik en Brussel genieten van de Belgische solidariteit.

De bedragen liggen in lijn met eerdere studies. In 2017 bleek uit een studie van de KU Leuven op vraag van toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat de transfers zo’n 7 miljard euro bedragen. De onderzoekers gaven toen aan dat de transfers in ons land in vergelijking met andere rijkere regio’s in de wereld niet uitzonderlijk hoog liggen. In regio’s zoals het Italiaanse Lombardije, de Spaanse Balearen of de Canadese provincie Alberta betalen inwoners soms tot drie keer zoveel om hun landgenoten in armere regio’s via de sociale zekerheid te steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud