Vlieghe: 'Ik heb kapitein op schip gemist'

Professor Erika Vlieghe ©BELGA

Erika Vlieghe roept op tot meer coördinatie als er een tweede coronagolf zou komen. 'Bij de eerste golf heb ik heel erg de kapitein op het schip gemist'.

'We zijn met ons schip momenteel in rustigere wateren terecht gekomen. Maar dat betekent niet dat het stormseizoen voorbij is', vertelde voorzitter Erika Vlieghe van de GEES-expertengroep deze ochtend in het vrt-programma De Zevende Dag over de coronacrisis.

'Maar als er tweede coronagolf komt, is meer coördinatie heel welgekomen. Hoe erg het zou zijn, is bij een reconstructie altijd moeilijk te voorzien, maar een van mijn grote bezorgdheden is dat ik bij de eerste golf beleidsmatig heel erg de kapitein op het schip heb gemist, iemand die een duidelijke koers uitzet. Zowel in België als Europees. Iemand die zegt: zo gaan we het doen. Dat heeft heel lang geduurd'.

Vaccin

Gisteren raakte bekend dat vier Europese landen -  Duitsland, Frankrijk, Italië én Nederland - 300 miljoen dosissen van een potentieel vaccin tegen het coronavirus kopen. Het gaat om het vaccin dat ontwikkeld wordt door de universiteit van Oxford en het farmaceutisch bedrijf Astra Zeneca.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) noemde het 'niet verstandig' dat sommige lidstaten los van het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie apart onderhandelen om een vaccin tegen het coronavirus te kopen.

Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson - het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica - deelt de vrees voor dergelijk 'vaccinnationalisme' niet, zo zei hij op de Zevende Dag. 'De vier landen werken heel nauw samen met de Europese Commissie. Het zijn vier kapitaalkrachtige landen, die sterk op voorhand kunnen investeren om de bedrijven mee helpen op te starten. Maar die landen engageren zich ook om de capaciteit die wordt opgebouwd, te delen in Europa'.

'Ik denk dat er uiteindelijk zoveel vaccins zullen zijn dat men niet voldoende armen zal vinden om ze te injecteren'
Paul Stoffels
Wetenschappelijk directeur Johnson & Johnson

Stoffels gaat er van uit dat er in Europa genoeg vaccins zullen zijn om te verdelen. 'Ik denk dat er uiteindelijk zoveel vaccins zullen zijn dat men niet voldoende armen zal vinden om ze te injecteren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud