Voor 335 miljoen aan extra steun voor horeca en jobcreatie

Ondanks de heropening van de terrassen blijft de financiële situatie van veel horecazaken precair. ©BELGA

De federale regering heeft twee nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor een totaalbedrag van 335 miljoen euro voor sectoren die door de coronacrisis zijn getroffen. Horecawerkgevers hoeven hun bijdrage voor de jaarlijkse vakantie van 182.000 werknemers dit jaar niet te betalen. Er gaat ook vers geld naar jobcreatie.

Dat meldt federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in een persbericht. De maatregelen, die vrijdag in de ministerraad zijn goedgekeurd, zijn bedoeld om het economisch herstel te begeleiden, net nu een nieuwe fase van de heropening in is gegaan.

De bijdrage die horecawerkgevers betalen voor de jaarlijkse vakantie valt eind maart in de bus en moet vóór 30 april worden betaald. Het gaat doorgaans om enkele duizenden euro's. In maart heeft de regering echter besloten de bijdrage met zes maanden uit te stellen. Maar na maanden van sluiting bevindt de horecasector zich in een penibele financiële situatie. De meeste werkgevers zullen de bijdrage dus niet kunnen betalen, legt de PS-minister uit.
Met de maatregel, die directe gevolgen heeft voor 27.000 werkgevers en 182.000 werknemers, is een bedrag van 110 miljoen euro gemoeid.

Nieuwe jobs


De andere maatregel dient om de creatie van nieuwe jobs te stimueleren door de socialezekerheidsbijdragen te verlagen met 12.000 euro.
Zo wil de regering werkgevers steunen die vanaf het derde kwartaal van 2021 extra banen creëren. Diezelfde werkgevers zullen in aanmerking kunnen komen voor een tijdelijke vermindering van de socialezekerheidsbijdragen voor maximaal vijf werknemers per vestiging. "De maatregel geldt voor alle bedrijven en sectoren. De economische moeilijkheden hebben immers niet alleen de sectoren getroffen die tijdens het grootste deel van de crisis gesloten moesten blijven. Iedereen moet goed kunnen starten", benadrukt minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).


De tijdelijke verlaging van de socialezekerheidsbijdragen zal 1.000 euro per werknemer bedragen. De zwaarst getroffen werkgevers kunnen aanspraak maken op een korting van maximaal 2.400 euro per werknemer. Bovendien moeten de werknemers voor wie deze vermindering geldt, aan de onderneming verbonden blijven zolang de steun wordt toegekend. Tijdens de periode zal de onderneming geen collectieve ontslagen mogen doen. De maatregel kost 225 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud