Advertentie
Advertentie

Voor het eerst cocaïne onderschept op privéjet

De Braziliaanse politie vond woensdag aan boord van de privéjet liefst 24 koffers vol cocaïne.

Voor de allereerste keer in de Belgische geschiedenis is een cocaïnesmokkel ontdekt met een privéjet. Het toestel met 1,3 ton wit poeder aan boord zou van Brazilië vliegen naar Brussels Airport.

Een privéjet van het type Gulfstream 4 vloog maandagavond vanuit het Spaanse Málaga naar de luchthaven Pinto Martins – Fortaleza International in Brazilië. De Braziliaanse politie was getipt dat cocaïne aan boord zou zitten wanneer het toestel woensdag naar ons land zou vertrekken. Toen ze ’s ochtends aan boord ging, vroeg een agent een oudere Spaanse passagier in maatpak om een van zijn koffers te openen. De koffer zat propvol wit poeder. Liefst 24 koffers bleken elk 50 pakketten cocaïne te bevatten, goed voor ruim 1,3 ton cocaïne. De straatwaarde van de drugs bedraagt zo'n 65 miljoen euro.

Bekijk de vangst van de cocaïne.

De Braziliaanse politie bevestigt dat de privéjet Brussel als bestemming had. Ook de eigenaar van de privéjet, het Turkse ACM Air, bevestigt dat zijn toestel op 4 augustus gecharterd was door een Spaanse passagier om van Brazilië naar Brussels Airport te vliegen. Welingelichte bronnen vragen zich af of onze douane de cocaïne wel ontdekt zou hebben als die naar hier was gevlogen. Hoewel ook privéjets worden gecontroleerd, zou dat niet altijd grondig gebeuren, is te horen.

De Tijd vernam dat de betrapte Spanjaard een paspoort heeft dat in ons land is uitgereikt. De 60-jarige man zou uit de provincie Luik komen. Hij lijkt vroeger betrokken te zijn geweest bij vennootschappen in het Luikse die failliet gingen. De man zou hier nog niet gekend zijn voor drugsfeiten.

Primeur

‘Dit is een primeur voor België. Het is de allereerste keer dat zo’n lading drugs wordt ontdekt aan boord van een privéjet. Dat gebeurde nooit eerder in ons land en ook niet op een vlucht met een privéjet die onderweg was naar ons land’, vertelt Marc Vancoillie van de Directie Zware en Georganiseerde Criminaliteit van de federale politie. Ook navraag bij de parketten van Halle-Vilvoorde, bevoegd voor Brussels Airport, en van Antwerpen leert dat er geen drugsdossiers met privéjets lopen.

Criminele organisaties zijn inventief. Als er zoveel vangsten gebeuren in de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, dan zoeken ze naar alternatieven.
Marc Vancoillie
Directie Zware en Georganiseerde Criminaliteit van de federale politie

‘Maar we vallen niet totaal uit de lucht. We hielden al rekening met dit risico’, stelt Vancoillie. ‘Criminele organisaties zijn inventief. Als zoveel vangsten gebeuren in de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, dan zoeken ze naar alternatieven. Op cargo- en lijnvluchten gebeurden wel al langer drugsvangsten. En we weten dat al langer privéjets worden gebruikt om binnen Zuid-Amerika cocaïne te smokkelen van de productielanden naar de transitlanden, waar de drugs dan op een schip naar Europa wordt gezet. En net als bij de cocaïne die hier aankomt in de haven van Antwerpen is het ook de vraag of de drugs aan boord van de privéjet bestemd waren voor België of een andere bestemming hadden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud