in memoriam

Voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker overleden

De voormalige liberale Senaatsvoorzitter en ex-burgemeester van Ukkel Armand De Decker is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden.

'De liberale familie heeft een van haar grote figuren verloren... België verliest een staatsman met een opmerkelijke intelligentie, een warme persoonlijkheid en een bruggenbouwer die bekend staat voor zijn genegenheid voor het land. Een dienaar van de staat die in 2017 samen met Herman Van Rompuy aangesteld werd als koninklijk bemiddelaar', zegt de huidige burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR), die het overlijden van Armand De Decker bekendmaakte.

Armand De Decker heeft altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden verdedigd.
Charles Michel (MR)
Premier

De Decker, die gold als een van de defensiespecialisten van de MR, begon zijn rijkgevulde politieke loopbaan 40 jaar geleden als adjunct-secretaris van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensieminister Charles Poswick. Hij was Kamerlid van 1981 tot 1995. De Decker bracht een kwart van zijn politieke leven door in de Senaat, die hij voorzat van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010. Hij ontpopte zich als een vurige verdediger van de Senaat en verzette zich tegen de afschaffing.

Van 2004 tot 2007 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering-Verhofstadt II en van 2006 tot 2017 burgemeester van Ukkel. In november 2009 werd De Decker benoemd tot minister van Staat. Op het einde van zijn carrière viel hij in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate. Hij stapte daarom vorig jaar op bij de MR, maar bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

'Aanbidder van Brussel en verdediger van België'

'Armand De Decker heeft altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden verdedigd', reageert ontslagnemend premier Charles Michel (MR). 'Hij was een betrokken persoonlijkheid, die vele politieke verantwoordelijkheden heeft uitgeoefend. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn echtgenote Jacqueline, zijn broer Jacques en al zijn naasten.' 

'Hij was een aanbidder van Brussel en een onophoudelijke verdediger van België.' Dat zegt de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS). 'Eerst en vooral wil ik mijn medeleven en warme gedachten overbrengen aan zijn echtgenote Jacqueline Rousseau. Ik denk aan haar in deze beproeving.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud