'Vrede is breekbaar, vrede is broos'

De Last Post Ceremony in Ieper ©BELGA

Op tal van plaatsen in ons land is woensdagmorgen Wapenstilstand herdacht. Een grote menigte volgde de Last Post Ceremony in Ieper en koning Filip legde een bloemenkrans neer aan de Congreskolom in Brussel. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever riep op tot menselijkheid, bij ons en elders.

Precies 98 jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. In Ieper werd stilgestaan bij de gruwel van de oorlog tijdens de Last Post Ceremony. Die had om 11 uur plaats in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, voorzitter van het Vlaamse parlement Jan Peumans, staatssecretaris Bart Tommelein en West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Ook de ambassadeurs van onder meer Nieuw-Zeeland, Canada, Ierland, Australië en Groot-Brittannië waren aanwezig en legden allen een krans neer onder de Menenpoort.

In Antwerpen begonnen de plechtigheden de begraafplaats Schoonselhof, waar vertegenwoordigers van de vier grootste religies een gebed en een vertegenwoordiger van vrijzinnigen een rede uitspraken. Tientallen leerlingen van het Antwerps secundair onderwijs liepen daarna tijdens een 'fakkelloop voor de vrede' doorheen de stad naar het Monument van de Gesneuvelden in het Antwerpse stadspark.

Daar nam burgemeester Bart De Wever (N-VA) de fakkel van hen in ontvangt. 'Vrede is breekbaar en is broos. Vrede nastreven en bewaren is veel moeilijker dan een zinloze oorlog beginnen. Dat zeg ik op een dag waar we aan de rand van ons continent de hele wereld in brand staat', stelde De Wever in een toespraak. 'Het is onze plicht te blijven hopen dat deze 11 novemberdag niet alleen onszelf en de onzen blijft inspireren, maar ook anderen, elders in de wereld, zal aansporen tot inkeer, redelijkheid en menselijkheid.'

In Brussel bracht koning Filip hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en aan de Belgische militairen die sinds 1945 om het leven gekomen zijn bij vredesoperaties. De vorst legde aan de Congreskolom in Brussel een bloemenkrans neer en nam een minuut stilte in acht. Daarna weerklonken 21 saluutschoten en groette de vorst de verschillende aanwezige oudstrijdersverenigingen en onderhield hij zich kort met enkele veteranen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud