Vrouwen sneller aan de macht in Nationale Bank

Alexander De Croo wil meer vrouwen, maar ook meer grotere Regentenraad. ©Photo News

Tegen 2020 moet de top van de Nationale Bank voor één derde uit vrouwen bestaan, vindt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). Zijn voorganger Johan Van Overtveldt wilde dat cijfer tegen 2023 afspreken.

Na de heisa over de aanstelling van CD&V'er Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank, waardoor de laatste vrouw zou verdwijnen uit het directiecomité, kwam toenmalig N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt met een uitgebreid plan om de bankentop te vervrouwelijken, af te slanken en te moderniseren. Maar toen struikelde de regering.

Zijn opvolger De Croo wil nog werk maken van het plan, in afgeslankte vorm. Net als Van Overtveldt wil De Croo het tienkoppige college van censoren afschaffen, een aanzienlijke besparing. Hun controlerende taken worden overgenomen door de regentenraad, die vier extra leden krijgt (van tien naar veertien). 

Beiden wilden ook dat de regentenraad (tien regenten, onder wie één vrouw; en zes directeurs, allen mannen) voor minstens een derde uit vrouwen zou bestaan, een verplichting die ook geldt in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Maar hun timing verschilt dus. De Croo wil dat al tegen 2020 in de plaats van 2023. 

De vakbonden mogen volgens het plan van De Croo hun vertegenwoordigers in de regentenraad houden.

Van Overtveldt schiet in een tweet met scherp op het voorstel van zijn opvolger. 'Wij wilden meer vrouwen en een vermindering van het aantal mandaten in de Nationale Bank. VLD wil gewoon nog meer postjes... en die van de vakbonden veilig stellen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect