Advertentie
Advertentie

VS en China hebben vragen bij Belgisch klimaatbeleid

De hoofdonderhandelaar van de Belgische delegatie, Peter Wittoeck. ©Wim Kempenaers

Op een voorbereidende klimaatconferentie in Bonn moest de Belgische delegatie donderdag uitleggen hoe de communautaire kwestie onze klimaatinspanningen bemoeilijkt.

Delegatieleider Peter Wittoeck had niet verwacht dat uitgerekend de Verenigde Staten, de tweede grootste vervuiler ter wereld, hem zou vragen om uit te leggen hoe de Belgische politieke structuur de onze klimaatinspanningen precies bemoeilijkt. Ook China wilde van de Belgische delegatie meer informatie over de Belgische lastenverdeling.

Het waren donderdag de meest in het oog springende vragen tijdens een voorbereidende klimaatconferentie in Bonn. In aanloop naar de beslissende top in Parijs eind dit jaar worden alle landen één voor één onderworpen aan zo’n vragenuurtje.

‘Maar een oordeel, laat staan gevolgen, hangen daar niet aan vast’, nuanceert Wittoeck. ‘Dit is gewoon het sluitstuk van een lange oefening.’ Australië, dat voor België aan bod kwam, kreeg bijvoorbeeld veel meer kritische vragen voorgeschoteld.

Proefexamen

Uitstekende papieren kon ons land nochtans niet voorleggen tijdens het ‘proefexamen’. WWF en Groen waarschuwden 's ochtends nog dat ons land door getreuzel en gekibbel de Kyoto-doelstellingen voor 2020 dreigt te missen.

Maar zover denkt Wittoeck niet dat het gaat komen. ‘Voorlopig zitten we voor de periode 2013 tot 2020 op koers’, zegt hij. ‘Tijdens de eerste jaren gaan de emissies volgens de projecties zelfs iets sterker achteruit dan gedacht. Voor de laatste jaren is dat weliswaar minder het geval. Maar de overschotten van de eerste jaren kunnen worden overgeheveld. Zo komen we er normaal gezien.’

Communautair gekibbel

Toch moet België eerst een ander probleem zien op te lossen. En het was precies daarover dat de VS en China meer wilden weten. De deelstaten zijn er immers nog steeds niet uit hoe ze de lastenverdeling voor de periode tot 2020 gaan organiseren.

‘We hebben daar geen doekjes om gewonden’, aldus Wittoeck. Hij legde de andere landen uit hoe ons land in de problemen komt, mocht binnen vijf jaar blijken dat één deelstaat het wat beter heeft gedaan, en een andere wat minder. Er zijn geen afspraken gemaakt over hoe overschotten kunnen worden overgeheveld. ‘Daar moet snel werk van worden gemaakt. We kunnen daar niet langer omheen.’

Vanaf vrijdag staan de schijnwerpers in Bonn niet langer op ons land gericht. Er wordt dan voort geprobeerd om een moeilijk doorgrondbaar werkdocument van 90 pagina’s samen te vatten in enkele leesbare bladzijden. Die moeten dan de basis vormen voor de rondetafelgesprekken in Parijs. ‘Maar het gaat te traag’, zegt Wittoeck. Hij vergelijkt het document met een te zwaar geladen auto die maar moeilijk vooruit raakt. ‘We moeten onze manier van werken veranderen als we op tijd willen aankomen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud