VS geven groen licht voor hervatting vaccinatie met Johnson & Johnson

©EPA

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag aanbevolen de inenting met het vaccin van Johnson & Johnson in de Verenigde Staten te hervatten. Die was sinds 13 april opgeschort na zeldzame gevallen van trombose.

'Het gebruik van het COVID-19-vaccin van Janssen moet in de Verenigde Staten worden hervat.' Dat concludeerde het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap (FDA) vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

We zijn ervan overtuigd dat het Johnson & Johnson-vaccin voldoet aan onze robuuste normen voor veiligheid, effectiviteit en kwaliteit.
Janet Woodcock
Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap (FDA)

De Amerikaanse autoriteiten zijn van oordeel dat de voordelen van het vaccin zwaarder doorwegen dan de risico's. Het vaccin 'wordt aanbevolen' voor de volwassen bevolking en de inentingen worden onmiddellijk hervat. 'We zijn ervan overtuigd dat het Johnson & Johnson-vaccin voldoet aan onze robuuste normen voor veiligheid, effectiviteit en kwaliteit', zei Janet Woodcock van het FDA.

Trombose

Op 13 april hadden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten een pauze aangekondigd in het gebruik van het door het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf ontwikkelde vaccin om verschillende gevallen te onderzoeken van vrouwen die na de injectie last kregen van ernstige bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Volgens de gegevens die vrijdag werden gepresenteerd, kregen 15 van de 3,99 miljoen gevaccineerde vrouwen ernstige bloedstolsels en zijn er drie overleden. De meerderheid (13 van de 15) was jonger dan 50 jaar, de andere twee waren tussen 50 en 64 jaar oud. Er zijn geen gevallen bekend bij gevaccineerde mannen.

De experts wezen vrijdag op de voordelen van het vaccin. Er is maar één dosis nodig en het vaccin kan in de koelkast worden bewaard, waardoor kwetsbare groepen gemakkelijker bereikt kunnen worden. Daartegenover staat het zeer zeldzame risico op trombose.

België

Ook in België besliste op 14 april het gebruik van het J&J-vaccin even uit te stellen. Hoewel Johnson & Johnson benadrukte dat de bijwerking 'extreem zeldzaam' was, vroeg het de Europese lidstaten ook om het vaccin voorlopig niet toe te dienen.

Vandaag buigen de Belgische gezondheidsministers zich over de prikstrategie met het zowel het Johnson & Johnson-vaccin als het AstraZeneca-vaccin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud