Advertentie

'VS mikken op 11 december voor eerste vaccinaties'

©REUTERS

Mogelijk al op 11 of 12 december kunnen de eerste Amerikanen gevaccineerd worden tegen corona. Dat heeft een hoge ambtenaar van de Amerikaanse overheid gezegd op CNN.

Op 10 december buigt de Amerikaanse Food and Drug Administration zich over de vergunningsaanvraag van het concern Pfizer-BioNTech, die afgelopen vrijdag werd ingediend. Volgens Moncef Slaoui, een hoge functionaris van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, kan het daarna snel gaan, zo zei hij in een interview met CNN.

'Ons plan is de vaccins naar de vaccinatiesites te verschepen binnen de 24 uur na de goedkeuring, dus ik denk dat we op 11 of 12 december kunnen beginnen. Met een effectiviteit van 95 procent kunnen we tegen mei een groepsimmuniteit bereiken als we ongeveer 70 procent van de bevolking vaccineren', aldus Slaoui, een Marokkaanse immunoloog die in België gewoond en gestudeerd heeft.

De nieuwe coronatsaar van uittredend president Donald Trump temperde meteen echter ook de verwachtingen door eraan toe te voegen dat er niet direct genoeg vaccin zal zijn om iedereen te vaccineren. Medisch personeel, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen krijgen voorrang. Volgens Slaoui zal het tot midden 2021 duren eer ook kinderen kunnen worden ingeënt.

Zelfde geluid in eigen land

De Amerikaanse timing loop vrij gelijk met die in eigen land. Ook de federale regering verwacht dat er al voor het einde van het jaar een eerste lading vaccins beschikbaar zal zijn. Maar premier Alexander De Croo (Open VLD) nuanceerde in 'De Zevende Dag' wel meteen dat we nog lang rekening moeten houden met een abnormale manier van leven.

'Het is niet dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn', klonk het. 'De bulk van de bevolking zal pas in het tweede en derde kwartaal gevaccineerd kunnen worden. Er wacht ons een lange periode waarin we heel voorzichtig moeten blijven.'

Momenteel buigt een taskforce zich over de vaccinatiestrategie, maar onderdelen van die strategie zijn volgens de premier al wel duidelijk. 'Eerst gaan we de mensen die in de zorg werken inenten. In tweede instantie zijn de meest kwetsbaren, onder wie de 65-plussers, aan de beurt.’

Over die vaccinatiestrategie sloot minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), eveneens te gast in de studio, nog een weddenschap af met presentatoren Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo. De minister maakt zich sterk dat de distributie van en inenting met het vaccin rimpelloos zal verlopen. 'Als dat niet lukt, dan mag u op mij schieten', zei Vandenbroucke schertsend.

Ezel en steen

De Croo en Vandenbroucke hadden het ook over de geplande bijeenkomst van het Overlegcomité vrijdag. Daarbij ligt onder andere het lot van de door de pandemie gesloten niet-essentiële winkels en musea op tafel. Maar De Croo wilde duidelijk niet te veel verwachtingen scheppen. 'We zullen moeten kijken wat epidemiologisch verantwoord is', klonkt het.

Een derde golf zou nog dramatischer worden, ook economisch.

Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Ook Vandenbroucke lijkt nog niet meteen aan versoepelingen te denken, ook al maakt hij zich zorgen over wat hij 'wanhoop' bij veel mensen noemt. 'Maar een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten. We zijn van een eerste golf in een tweede gesukkeld, die nog erger is dan de eerste. Een derde golf zou nog veel dramatischer worden. Dan komen we in nog grotere miserie terecht.'

'Om dat te vermijden vragen we nu heel veel', vervolgde Vandenbroucke. 'Dat besef ik. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En een derde golf zou een enorm stinkende wonde zijn, ook economisch.'

'Ofwel kraken we een derde golf tijdens de kerstperiode, ofwel maken we ze', zo vatte premier De Croo de komende weken samen. 'Ik wil ze liefst kraken.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.