VS voeren druk op België op om F-35-gevechtsvliegtuig te kopen

De F-35 aan het werk tijdens de Belgian Air Force Days op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. ©BELGA

De Verenigde Staten waarschuwen België dat het aanbod om de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen te vervangen door de Amerikaanse F-35's vervalt op 14 oktober.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in België, Ronald Gidwitz, waarschuwt dat het bod van de groep Lockheed Martin niet tot in het oneindige ongewijzigd geldig blijft. Het bod loopt af op 14 oktober, de datum van de gemeenteraadsverkiezingen.

'Het huidige plan is dat we wachten tot 14 oktober en dat de Belgische regering de juiste beslissing neemt', zegt Gidwitz in een interview aan de VRT-nieuwsredactie en aan het persagentschap Belga.

Als België op 14 oktober de F-35 niet koopt, zegt Gidwitz dat hij bij de Amerikaanse regering voor een verlenging van het bod zal pleiten. 'Maar wellicht zal dat niet gebeuren tegen de huidige voorwaarden.'

Gidwitz gaf het interview zondag in de marge van de tweede dag van de Belgian Air Force Days, de tweejaarlijkse meeting van de luchtmacht, op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. 'De prijs zou kunnen verschillen, de levertijden kunnen anders zijn en de voorwaarden voor de opleidingen kunnen wijzigen', zegt Gidwitz. 'Ik kan mij niet voorstellen dat dit bod nog eens zes maanden zou gelden', aldus Gidwitz.

Rafale

De federale regering schreef in 2017 een procedure uit om 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen voor 3,6 miljard euro. Twee bedrijven zijn volgens de normen van die procedure nog in de running: het Amerikaanse Lockheed dat de F-35 maakt en de Eurofighter.

Frankrijk schuift met de Rafale van Dassault Aviation een eigen toestel naar voren, maar doet dat buiten de procedure van de Belgische regering om. Frankrijk stelt een 'diep en structureel partnerschap' voor en wil België betrekken bij de ontwikkeling van een gevechtsvliegtuig van de nieuwe generatie. Frankrijk en Duitsland nemen daarin het voortouw en willen dat toestel tegen 2040 lanceren, in het kader van de ontwikkeling van een Europese defensiecapaciteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect