Advertentie
Advertentie

VUB-decaan legt functie neer na seksistische uitspraken

©Saskia Vanderstichele

Willem Elias neemt ontslag als decaan van de faculteit psychologie aan de VUB. Dat meldt hij in een brief aan de studenten. Elias kwam in opspraak door een seksistische post op Facebook na het overlijden van Steve Stevaert.

Op zijn Facebook-pagina had Elias kort na het overlijden van Stevaert laten uitschijnen dat de vrouw die de ex-politicus van verkrachting betichtte, verantwoordelijk was voor de zelfmoord van Stevaert. 'Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft: voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later', schreef hij.

Later werd bekend dat het niet de eerste keer was dat hij seksistische uitspraken had gedaan op sociale media. 'Jongens, jongens, waar gaan we naartoe. Als een mens al het kamermeisje niet meer mag neuken? Bij Louis XIV maakten ze daar geen spel van!', schreef hij bijvoorbeeld ten tijde van de zaak-Dominique Strauss-Kahn, de IMF-topman die van verkrachting werd beschuldigd.

Via een brief laat Elias nu weten dat hij vandaag zijn functie als decaan heeft neergelegd. 'De heisa op het internet en de mediastorm hebben me doen beslissen ontslag te nemen als decaan', schrijft hij. 'Op sociale media en in de pers ben ik hard aangepakt. Dat deed pijn. Maar ook de naam van de faculteit werd bezoedeld.' 

De ex-decaan spreekt van een ‘domme post op Facebook in een emotioneel moment na de dood van Stevaert'. Hij biedt ook zijn excuses aan tegenover de faculteit. Los van de brief zegt Elias niet met de pers te zullen spreken. 'Als jullie het me niet kwalijk nemen, blijf ik even uit de wind staan', besluit hij.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud