We kunnen weer reizen en vliegen

Op Brussels Airport vertrekken maandag zo'n 70 vluchten. ©BELGA

De grenzen van de meeste Europese landen zijn weer open. Maar de Belgen zijn nog niet in elk land welkom. Op Brussels Airport komt het luchtverkeer op gang.

In onze buurlanden zijn we alvast welkom. Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg openen hun grenzen voor Belgen zonder beperkende maatregelen. We kunnen ook naar Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen zonder een negatieve coronatest te moeten voorleggen of een verplichte zelfquarantaine te moeten doorstaan.

Een aantal landen vragen om 14 dagen in zelfquarantaine te gaan bij aankomst in het land: het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Estland bijvoorbeeld. In Tsjechië en Oostenrijk is er de keuze tussen een test of een zelfquarantaine van twee weken.

Spanje volgende week

In deze landen zijn we voorlopig nog niet welkom: Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije, en Finland. Voor een reis naar Spanje, een populaire vakantiebestemming bij Belgen, is het nog wachten tot 21 juni. Andere landen, zoals Cyprus, laten al de inwoners van enkele landen toe op basis van het risicogehalte, maar daar maakt België nog geen deel van uit.

Buitenlandse Zaken zet maandag vereenvoudigde reisadviezen voor Europese landen online zodat Belgen makkelijk kunnen zien naar welk land ze mogen reizen en welke voorwaarden gelden. De situatie kan immers snel veranderen. Op de website staan groene, oranje en rode lichtjes bij de reisadviezen, die in real time aangepast worden aan de nieuwe situaties.

Met niet-Europese landen wil de Europese Commissie de buitengrenzen vanaf 1 juli gradueel heropenen. 

Brussels Airport

Met de heropening van de grenzen schakelt ook de passagiersluchtvaart van en naar België een versnelling hoger. Op Brussels Airport worden maandag een 70-tal vluchten verwacht - tegen 700 in precoronatijden -, onder meer dankzij de heropstart van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Ook op de luchthaven van Charleroi is een eerste commerciële vlucht gepland. 

Op Brussels Airport waren er in mei amper 463 passagiersvluchten, goed voor 22.113 reizigers: repatriëringen, diplomaten, artsen, militairen en zakenlui. In mei 2019 waren er 18.245 vluchten en 2,28 miljoen passagiers.

Reizigers wordt gevraagd 2,5 uur voor vertrek aanwezig te zijn voor Schengenvluchten, en 3,5 uur voor vluchten buiten de Schengenzone. Iedereen moet bij aankomst door een glazen container waar met thermische camera's de temperatuur wordt gemeten.

Op het Brusselse luchthaventerrein werken 24.000 mensen bij 317 bedrijven. 40 procent zijn zuivere luchtvaartjobs, 50 procent zijn gerelateerde luchthavenactiviteiten, zoals beveiliging en industriële reiniging. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud