Wetstraat veroordeelt racisme van Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove, de voorman van Schild & Vrienden ©rv

Politici van Groen tot de N-VA reageren afkeurend op het racisme, seksisme en de discriminatie in de rechtse studentenorganisatie Schild & Vrienden.

De 'Pano'-reportage die in beeld brengt hoe de interne chatfora van Schild & Vrienden (S&V) bol staan van de rassen-, homo-, vrouwen- en Jodenhaat, antivluchtelingenretoriek, swastika’s, Hitler-adoratie en wapengekletter, veroorzaakt beroering in de Wetstraat.

Politici reageren afwijzend. ‘Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen’, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

‘Ik heb gisteren afgrijselijke mensonterende zaken gezien. Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn, maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme’, stelt Francken. ‘Onderzoek moet aantonen wie juist wat gepost/geliket heeft’, tweet hij donderdagochtend.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt ‘dat dit niet zonder gevolgen mag blijven’. Haar Open VLD-collega Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn. ‘Fascisme dringt door tot in het hart van de universiteit en de jeugdraad. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn’, tweet ze.

‘Schild & Vrienden ontmaskerd. Gevaarlijke rechtse radicalisering die we niet mogen tolereren. Moet grondig onderzocht worden door justitie. Mag niet zonder gevolg blijven’, zegt ook Vlaams Parlementslid voor de sp.a Yasmine Kherbache

‘Ze hebben geen plaats bij de N-VA’

In 'De ochtend' op Radio 1 zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir dat bij haar N-VA geen plaats is voor leden van Schild & Vrienden. ‘Het feit dat sympathisanten van Schild & Vrienden zeggen dat ik niet behoor tot hun volk, staat in schril contrast met wat we zeggen en denken over die Vlaamse identiteit, die inclusief is’, zegt Demir. ‘Wat mij betreft, horen die jongeren niet thuis bij ons, nergens eigenlijk.’

Onder meer in Aalst zou een lid van Schild & Vrienden op de verkiezingslijst van de N-VA staan. De partij zal een gesprek met de man voeren om ‘alles na te gaan’, maar de betrokkene zou nu in het buitenland zijn. ‘Als het klopt, hoort die man niet op te komen’, stelt Demir.

Ugent rector wil juridisch onderzoek

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, zegt dat een onderzoek zich opdringt ‘naar de juridische (on)toelaatbaarheid van de in Pano getoonde activiteiten’ van de groep Schild & Vrienden.

‘Ik heb met afschuw kennis genomen van de verwerpelijke activiteiten waarmee de groep Schild & Vrienden het maatschappelijke debat in Vlaanderen wil vergiftigen’, zegt hij in een persbericht. ‘Hoewel alles kan worden gedacht, is het duidelijk dat in een rechtsstaat niet álles kan worden gezegd of gedaan. Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar.’

Jeugdraad overweegt verkozenen buiten te zetten

Ook de Vlaamse Jeugdraad, een officieel adviesorgaan van de Vlaamse Regering, gaat een gesprek voeren met de vier verkozenen jongeren van Schild & Vrienden. Mogelijk zullen de vier uit de jeugdraad gezet worden. ‘Maar we hebben feiten nodig om over te oordelen’, klinkt het.

Volgens de Pano-reportage zijn vier van de acht verkozen jongeren in de Jeugdraad lid van Schild & Vrienden. Volgens de reportage was het hun bedoeling om de werking van de Jeugdraad te saboteren.

Mensen die de missie en visie van de Vlaamse jeugdraad schaden, kunnen uit de organisatie gezet worden, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect