Wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest op corona

©Photo News

Wie in contact is gekomen met een besmet persoon maar geen symptomen vertoont, moet zich voortaan niet meer laten testen op het coronavirus. Hetzelfde geldt voor wie terugkomt uit een rode zone. Wie niet getest wordt, moet tien dagen in quarantaine in plaats van zeven.

Die maatregelen werden maandag overeengekomen door de ministers van Gezondheid van ons land in een videoconferentie. De nieuwe teststrategie moet de zware druk op de testlabo’s verlichten en ervoor zorgen dat er minder vertraging is in de verwerking van de stalen.

In Wallonië is bij meer dan de helft van de testen de periode tussen staalafname en doorgeven van het resultaat langer dan 24 uur.

Met een testcapaciteit van bijna 70.000 coronatesten per dag zit België per 1.000 inwoners bij de top in Europa, maar het stropt bij de verwerking. In Wallonië is bij meer dan de helft van de testen de periode tussen staalafname en doorgeven van het resultaat langer dan 24 uur. Bij een kwart is het zelfs langer dan 48 uur. In Brussel, waar de druk ook groot is, melden sommige labo’s een wachttijd van drie tot vier dagen.

De ministers van Gezondheid beslisten maandag ook dat diagnosetesten voortaan mogen worden afgenomen door logopedisten, vroedvrouwen en huisartsen in opleiding, om de personeelscapaciteit op te krikken. In meerdere regio’s komen er nieuwe testcentra bij en worden extra mensen aangeworven om aan contacttracing te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud