Wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest op corona

België zit qua aantal testen bij de top in Europa, maar het loopt strop bij de verwerking. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

De strategie om via testen, tracen en isoleren het coronavirus in bedwang te houden is mislukt. De snelle toename van het aantal coronagevallen dwingt ons land tot een herziening van de teststrategie. Ook in de ziekenhuizen is het alle hens aan dek.

Maandag is beslist af te stappen van het idee dat iedereen die uit een rode zone komt of met een besmet persoon in aanraking is gekomen, moet worden getest. Wie in contact is geweest met een besmet persoon, maar geen symptomen heeft, wordt in de meeste gevallen niet meer getest.

Voor wie niet getest wordt, gaat de quarantaine van zeven naar tien dagen.

Die maatregelen zijn de ministers van Gezondheid van ons land maandag overeengekomen in een videoconferentie. De nieuwe teststrategie moet de zware druk op de testlabo’s verlichten en ertoe bijdragen dat er minder vertraging is in de verwerking van de stalen.

Met een capaciteit van bijna 70.000 coronatesten per dag zit België qua aantal testen per 1.000 inwoners bij de top in Europa, maar het loopt strop bij de verwerking.De labo's stoten op hun limieten vanaf 60.000 tests per dag.

In Wallonië is bij ruim de helft van de testen de periode tussen de staalafname en het doorgeven van het resultaat daardoor langer geworden dan 24 uur. Bij een kwart is dat zelfs langer dan 48 uur. In Brussel melden labo’s een wachttijd van drie tot vier dagen. ‘Het systeem zit aan zijn limiet, de labo’s kunnen niet meer volgen’, waarschuwt Scienscano-viroloog Steven Van Gucht.

Alarmerende berichten

Microbioloog Herman Goossens legde dinsdagochtend op Radio 1 uit dat eind vorige week 'zeer alarmerende berichten' binnenliepen over laboratoria die de toevloed aan tests niet meer aankonden. Daar kwam bij dat een belangrijke fabrikant geen testkits meer kon aanleveren.

Daarom is beslist prioriteiten te stellen: eerst de mensen met ziektesymptomen. Daarna de clusters van al wie met coronapatiënten in aanraking kwam. Pas daarna de preventieve screening van doelgroepen.

Vertienvoudigd

Hoe is dat zo ver kunen komen? Coronacommissaris Pedro Facon legde dinsdagochtend op Radio 1 uit dat de testcapaciteit sinds maart nochtans is vertienvoudigd. Maar het is moeilijk dat tempo vol te houden, legde hij uit, omdat dat ook betekent dat er voldoende reagentia moeten worden aangekocht op de internationale markt én voldoende opgeleid personeel moet worden gevonden.

De ministers van Volksgezondheid beslisten daarom dat diagnosetesten voortaan mogen worden afgenomen door logopedisten, vroedvrouwen en huisartsen in opleiding. In meerdere regio’s komen er testcentra bij en er worden extra mensen aangeworven om aan contacttracing te doen.

Bovenop die maatregelen op korte termijn blijft het wel degelijk de bedoeling om de testcapaciteit te blijven uitbreiden: er zijn plannen voor acht extra labo's.

Breder palet

België breidt ook zijn palet diagnosetesten uit, naast de klassieke, al gebruikte PCR-testen, om de snelle opmars van het aantal besmettingen beter bij te benen. Een half miljoen sneltesten, die in een kwartier uitsluitsel geven of iemand besmet is, zijn besteld. Sneltesten zijn minder precies, maar maken het mogelijk meer besmette personen op het spoor te komen.

Volgens Facon hebben ze een plaats in de bredere test-strategie. Ook Goossens zei dat dinsdagochtend op Radio 1, maar voegde er aan toe dat het 'wat voorbereiding vraagt om dat niet chaotisch te laten verlopen.'

Midden november

Niet alleen de testcapaciteit staat onder druk. Er belanden ook weer meer mensen in het ziekenhuis met Covid-19. 2.774 patiënten zijn opgenomen, van wie 446 worden behandeld op intensieve zorg, het hoogste peil sinds mei. ‘Zonder maatregelen bereiken de ziekenhuizen midden november hun maximumcapaciteit’, zegt Van Gucht.

In het buitenland is het beeld ontstaan dat België de coronacrisis niet meer de baas kan. De Britse openbare omroep BBC en de krant The Guardian pikten de uitspraken op van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat we ‘in Brussel en Wallonië dicht bij een tsunami van besmettingen zitten’ en ‘we de controle verliezen op wat aan het gebeuren is’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud