Willekeur troef als politie mensen van vrijheid berooft

©ANP XTRA

Als mensen van hun vrijheid beroofd worden, is er bij de verschillende politiediensten nog altijd een wirwar aan praktijken.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de politiewaakhond Comité P, die de praktijken controleerde bij 19 lokale politiezones en 6 diensten van de federale politie. Het rapport is gisteren achter gesloten deuren besproken in de Kamer.

Zo gebruiken de politiediensten uiteenlopende registers om de vrijheidsberovingen te noteren. Meestal zijn het nog papieren registers. Op sommige plaatsen is het ook niet duidelijk of mensen die bestuurlijk zijn aangehouden wel in kennis zijn gebracht van hun rechten zoals dat hoort. Als mensen na een identiteitscontrole van hun vrijheid worden beroofd, zijn er zelfs politiediensten waar dat niet wordt ingeschreven in het register.

Ook het recht op medische bijstand vullen de verschillende politiediensten anders in. Zelfs het recht op voldoende drinkwater of op een maaltijd wordt overal anders ingevuld. Sommige politiediensten voorzien niet in warme maaltijden, zelfs als iemand langer dan 24 uur wordt vastgehouden. Vaak ontbreken bij de diensten specifieke schriftelijke richtlijnen over wat moet gebeuren.

Het Comité P heeft ook een nieuw jaarverslag. Het ontving in 2018 een recordaantal klachten tegen politiemensen (2.965 in 2018).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud