Winkelier mag inbrekers beschieten met sportwapen

©BELGAIMAGE

Winkeliers mogen inbrekers beschieten, ook al hebben ze maar een wapenvergunning voor sportief of recreatief gebruik. Dat besluit de Raad van State in een opmerkelijk arrest, vernam De Tijd.

De feiten speelden zich af in juni 2011 in het noorden van Antwerpen. In het holst van de nacht hoorde een opticien het beginsignaal van zijn alarm. Hij greep zijn revolver, een Smith & Wesson kaliber 38 Special, van onder zijn bed. Met het wapen in de zak van zijn kamerjas trok hij op inspectieronde. Toen hij de deur opende van zijn winkel zag hij twee inbrekers. Een van hen, die maar een meter verder stond, maakte een bedreigend gebaar, waarna de opticien hem in de kaak schoot.

De twee inbrekers hadden een steen door de vitrine gegooid, het gat wat groter gemaakt met hun handen en waren erdoor gekropen. Ze wilden zonnebrillen stelen. De tweede inbreker kon wegvluchten. Maar de politie kon hem vatten omdat zijn kompaan, die drie dagen in coma had gelegen, hem had verklikt. De twee Serviërs kregen elk 30 maanden cel. Alleen voor diefstal, niet voor geweld en bedreigingen.

Het parket vervolgde de opticien niet, maar in oktober 2011 besloot de provinciegouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, de wapenvergunningen van de opticien te schorsen voor een jaar. Hij bezat twee wapens. Naast de Smith & Wesson-revolver ook nog een pistool van het merk FN .22 R.

De opticien ging in beroep tegen de schorsing, maar ook de minister van Justitie, op dat moment Annemie Turtelboom (Open VLD), bevestigde de beslissing in oktober 2012. Op basis van verschillende redenen. De opticien had alleen een vergunning om zijn revolver sportief en recreatief te gebruiken. In dat geval mag je een vuurwapen nooit geladen bewaren. Dat mag alleen hoogst uitzonderlijk voor mensen die een vergunning hebben voor ‘persoonlijke verdediging’.

Voor de minister maakte het ook geen verschil dat de opticien niet was vervolgd. Hij mocht de revolver alleen gebruiken voor sportieve, ­recreatieve, historische, folkloristische, culturele of wetenschappelijke activiteiten. Dat hij het wapen geladen onder zijn bed bewaarde en meepakte op zijn inspectieronde en zo ‘het gevaar zelf opzocht’, deed de minister besluiten dat hij onverantwoord met zijn wapen omsprong. Ook de procureur van Antwerpen had trouwens een negatief advies gegeven om de opticien nog langer een wapen te laten houden.

Maar de winkelier stapte naar de Raad van State en die gaf hem een maand geleden gelijk. De Raad van State geeft toe dat de man zijn wapen niet geladen onder zijn bed mocht bewaren. Toch geeft de Raad van State de man gelijk: hij handelde uit wettige verdediging, zoals vastgelegd in de strafwet, en dat mag niemand hem verwijten.

‘De omstandigheid dat zijn wapen niet vergund was voor persoonlijke verdediging, doet geen afbreuk aan het feit dat hij dit wapen, zoals elk ander dienstig voorwerp, mocht aanwenden om zich te verweren tegen een aantasting van zijn integriteit.’ Een winkelier die zijn sport­wapen dus gebruikt tegen inbrekers, handelt ‘onverantwoord, on- voorzichtig noch onzorgvuldig’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud