Advertentie
Advertentie

Winkels mogen klanten niet bespioneren via wifi

©rv

De Belgische privacycommissie waarschuwt winkelketens, shoppingcentra, restaurants, banken en andere handelszaken dat ze niet zomaar klanten en passanten mogen bespioneren via ‘wifitracking’.

Via het aanbieden van gratis wifi of het onderscheppen van de wifisignalen van uw smartphone kunnen handelszaken een pak gegevens over u verzamelen, zoals uw identiteit, passies en winkelgedrag.

In een parlementair antwoord aan CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh waarschuwt de privacycommissie voor onwettelijke praktijken. Terwijl veel klanten niet eens weten dat ze via wifi in de gaten worden gehouden, benadrukt de privacycommissie dat het evenmin volstaat om mensen te waarschuwen voor het gebruik van wifitracking. ‘Louter informeren is ontoereikend volgens de wet’, luidt het duidelijk.

Op z’n minst moeten shoppers en klanten een uitstapmogelijkheid krijgen om niet langer gevolgd te worden via de wifisignalen. En als een winkel de gegevens ook gebruikt om reclameboodschappen te versturen naar de klant, moet de klant daar zelf vooraf zijn toestemming voor geven.

Willem Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie, vreest dat veel winkels geen toestemming vragen aan mensen. ‘De ervaring leert dat mensen dan weigeren om gevolgd te worden.’

Tegelijk geeft Debeuckelaere toe dat de privacycommissie niet in staat is om op het terrein te controleren welke winkelketens aan wifitracking doen en of ze de wet respecteren. ‘We hebben daar geen budget voor.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud