opmerkelijk

Zaventem eerste politiezone met Tesla's

De nieuwe Tesla van de politie van Zaventem. ©Politie Zaventem

De lokale politie van het Vlaams-Brabantse Zaventem heeft een nationale primeur: als eerste politiezone in België heeft ze twee Tesla's aangekocht die zullen ingezet worden als interventievoertuigen.

De twee volledig elektrische wagens van het model-S voldoen aan alle voorwaarden die de politie had gesteld, meldt de Zaventemse politie.

'Niet alleen bezitten ze voldoende batterijcapaciteit, maar ook voldoende vermogen. Het is immers belangrijk dat een interventievoertuig een voldoende hoge snelheid kán halen als de omstandigheden dit vragen. Ook een voldoende grote kofferruimte was één van de vereisten. Ook de levertermijn speelde een rol', luidt het.

De leden van het Zaventemse politiekorps zullen nu een opleiding krijgen om met de elektrische wagens te rijden.

Vergroening

Het is niet de eerste keer dat de politiezone investeert in de vergroening van haar wagenpark. 'In 2007 werd voor het eerst een afgeschreven dieselwagen vervangen door een hybride wagen, een Toyota Prius en in de jaren nadien werd bij de vernieuwing van de patrouillevoertuigen eveneens voor hybride wagens of wagens op CNG gekozen', zegt burgemeester Ingrid Holemans. 'In 2017 kochten we ook 9 elektrische fietsen aan als vervanging van de lichte bromfietsen. 

'Bij de bouw van het nieuwe politiecommissariaat voorzien we ook zonnepanelen en zoeken we een groene stroomleverancier. Voor de vervanging van drie andere interventievoertuigen volgend jaar zullen we bekijken of we opnieuw elektrische wagens kunnen aankopen en ook binnen het gemeentelijk wagenpark willen we de meest vervuilende wagens te schrappen en niet meer vervangen, en investeren in milieuvriendelijke wagens.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect