Advertentie
Advertentie
mijn geld

Zes op de tien verkochte oudere woningen bevatten asbest

Sinds de invoering van het asbestattest werden al 118.000 attesten opgemaakt. 41 procent daarvan kreeg de conclusie niet-asbestveilig. ©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Sinds eind vorig jaar moet u een asbestattest voorzien als u een woning verkoopt die dateert van voor 2001. Ruim zes op de tien woningen die sindsdien een attest kregen, bevatten asbest. Een groot deel is ‘niet-asbestveilig’.

Wie sinds 23 november 2022 een gebouw verkoopt dat van voor 2001 dateert, moet een asbestattest voorleggen bij de verkoop. Dat geeft aan hoe asbestveilig de woning is. Het doel is om de koper te informeren over de asbesttoepassingen in de woning, over hun toestand en over hoe daarmee om te gaan.

Sinds de invoering van de verplichting werden al zo'n 118.000 asbestattesten opgemaakt. Daarvan werd in 65 procent een of meerdere asbesttoepassingen gevonden en 41 procent van de attesten kreeg de conclusie ‘niet-asbestveilig’ (zie kader).

Advertentie

‘De meest gevonden asbestverdachte toepassingen zijn bakeliet, roofing, menuiserite (onderdak), asbestcementen leien, platen en buizen, mastiek, masal, glasal (zoals keukens en raampanelen) en thermische isolatie (bijvoorbeeld leidingisolatie)’, zegt Ine Wenmaekers, woordvoerster van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaams Gewest (OVAM).

Afhaakgedrag

‘We merken dat kandidaat-kopers sneller afhaken bij panden met asbest, ook als het asbest er onbeschadigd aanwezig is en dus geen gevaar oplevert’, zegt Kristophe Thijs van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen. ‘Voor de invoering van het asbestattest gingen die laatste woningen vlot van de hand. Nu zien we meer aarzeling’, zegt Thijs. Een positief asbestverslag, dat aanduidt dat asbest aanwezig is, kan ook een impact hebben op de prijs.

Wanneer is een woning niet-asbestveilig?

Een woning krijgt in het asbestattest het label ‘niet-asbestveilig’ als asbestmaterialen werden aangetroffen met een verhoogd risico voor de gezondheid of het leefmilieu. Bijvoorbeeld als er een hoog risico is dat de vezels vrijkomen. Sommige asbesthoudende materialen met een laag risico kunnen ook aanleiding geven tot de conclusie ‘niet-asbestveilig’. Dat kan bij niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen en asbestcementen toepassingen in dak- en gevelbekledingen, dakgoten, rookgaskanalen en hemelwaterafvoerkanalen.

De Vlaamse overheid streeft ernaar Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040. ‘Voorlopig zijn enkel publieke gebouwen verplicht een asbestveilige toestand te behalen tegen uiterlijk 2040 en tegen 2034 asbestcement in de buitenschil en niet-hechtgebonden asbestmaterialen te verwijderen’, zegt Thijs.

‘Daarnaast moet iedereen die asbestmaterialen beheert erover waken dat ze geen risico vormen voor mens of milieu’, zegt hij. ‘Stelt het asbestattest asbestmaterialen vast met een verhoogd risico, dan moet de eigenaar of beheerder maatregelen nemen. Bij renovaties moet elke eigenaar asbest dat eenvoudig bereikbaar wordt onmiddellijk verwijderen, opnieuw insluiten mag niet.’

Advertentie

In bepaalde situaties mag u het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen en naar het recyclagepark brengen. Maar in andere situaties moet een erkende asbestverwijderaar het asbest weghalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.