Advertentie

Zes op tien Belgische Turken stemden over Erdogan

President Erdogan spreekt zijn aanhangers toe in Istanbul tijdens de campagne in de aanloop naar het referendum van zondag. ©REUTERS

De afgelopen twee weken namen ruim 81.000 van de 137.000 stemgerechtigde Belgische Turken deel aan het referendum over een grondswetwijzing in Turkije.

'60 procent is het hoogste percentage van heel Europa', zegt Basir Hamarat, voorzitter van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD).

De opkomst komt daarmee hoger uit dan verwacht, zaterdag nog mikte Hamarat op 78.000 stemgerechtigden. En ook hoger dan bij de parlementsverkiezingen van 2015. Toen stemde in ons land ruim 40 procent van de Belgische Turken. Bijna 70 procent schaarde zich toen achter de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van president Erdogan.

Zowat drie miljoen mensen buiten Turkije hebben het recht mee te doen aan het referendum waarin wordt gevraagd of president Erdogan meer macht mag krijgen.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

Zowel op de ambassade in Brussel als op het consulaat in Antwerpen konden Belgische Turken de afgelopen twee weken stemmen. Zondag, op de laatste dag van het referendum, namen 6.664 mensen deel. De stembussen worden nu verzegeld en met vertegenwoordigers van alle partijen naar Turkije overgebracht.

Het referendum in Turkije zelf vindt plaats op zondag 16 april.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud