Zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen

De vorige CD&V-voorzitter Wouter Beke. ©BELGA

Bij CD&V zijn er zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als voorzitter. Onder hen is niemand van de partijtop en niemand van de rechterflank.

Maandagochtend om 8 uur is de deadline verstreken voor wie zich bij CD&V kandidaat wil stellen om Wouter Beke op te volgen als voorzitter. Zeven kandidaten werpen zich in de strijd.

Daarbij vallen twee dingen op. Net zoals bij de sp.a is de lijst van wie geen kandidaat is indrukwekkender dan wie het wel is. Van de huidige partijtop is niemand kandidaat. Geen enkele minister of ex-minister. Geen enkele fractieleider. Geen enkele lijsttrekker van 26 mei voor het Vlaams, Brussels, federaal of Europees Parlement. Zelfs geen enkele nummer twee op die lijsten. Niemand van de twaalf parlementsleden in de Kamer. Slechts twee van de 19 verkozenen in het Vlaams Parlement.

De tweede conclusie is dat de rechterflank niet opstaat om de leiding van de partij te claimen. Zowel minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem als ex-staatssecretaris Hendrik Bogaert schreven in de aanloop naar de verkiezingen een tekst waarin ze hun visie op de toekomst van de partij schetsten, waarna ze informeel aftoetsten hoeveel steun ze in de partij konden vinden.

Beiden zeggen nu dat hun ideeën te vroeg komen voor CD&V. Ook Karel Van Eetvelt, topman van de bankenfederatie Febelfin en zoon van een christendemocratische burgemeester, aarzelde om een gooi te doen naar het voorzitterschap maar sprong uiteindelijk niet.

Zeven dwergen

Omdat niemand van de partijtop opstaat, worden de kandidaten in de wandelgangen smalend 'de zeven dwergen' genoemd. Dat is een verwijzing naar de voorzittersrace in 1988. Toen dienden zich acht kandidaten, zeven mannen en een vrouw, aan om voorzitter van de christendemocraten te worden.

Toenmalig vicepremier Jean-Luc Dehaene dwong hen hun kandidatuur in te trekken en schoof Herman Van Rompuy, de toenmalige staatssecretaris van Financiën, naar voren om de partij te leiden.

De kandidaten zijn:

  • Joachim Coens, voorzitter van de haven van Zeebrugge en voormalig Vlaams Parlementslid.
  • Walter De Donder, burgemeester van Affligem en bekend van zijn rol als burgemeester in 'Samson & Gert'.
  • Sammy Mahdi, jongerenvoorzitter en Vilvoordenaar.
  • Katrien Partyka, burgemeester van het Vlaams-Brabantse Tienen en Vlaams Parlementslid.
  • Raf Terwingen, burgemeester van het Limburgse Maasmechelen.
  • Vincent Van Peteghem, burgemeester van het Oost-Vlaamse De Pinte en Vlaams Parlementslid.
  • Christophe Vermeulen, Gentenaar, voormalig jongerenvoorzitter en kabinetsmedewerker.

Op Radio 1 noemde ex-premier Yves Leterme, zelf voormalig partijvoorzitter, het positief voor de partij dat er zeven kandidaten zijn om de partij te leiden. Hij herinnerde eraan dat hij in 2003 voorzitter werd zonder tegenkandidaat omdat de partij 'in de touwen lag'. 'Chapeau voor wie het engagement opneemt', zei Leterme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud