Ziekenhuizen kunnen niet-essentiële zorg heropstarten

De ziekenhuizen moeten de bedden die weer naar de gewone zorg gaan wel nog gedurende twee weken in reserve houden voor een eventuele heropflakkering van het coronavirus ©Photo News

Door de dalende coronacijfers kunnen ziekenhuizen het aantal voor coronapatiënten voorbehouden bedden beginnen afbouwen. Ze kunnen ook opnieuw kleinere, niet-essentiële ingrepen uitvoeren.

De beslissing staat in een omzendbrief van het comité 'Hospital & Transport Surge Capacity' (HTSC), het interfederale overlegorgaan dat de toestand in de ziekenhuizen monitort. 'We proberen geleidelijk aan de gewone activiteiten weer mogelijk te maken in de ziekenhuizen', zegt Geert Meyfroidt, die als voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde lid is van het comité.

Meyfroidt benadrukt dat het gaat om een 'herstart met de handrem op'. De ziekenhuizen mogen van het HTSC Comité het coronanoodplan gradueel beginnen afbouwen, van fase 2B naar 2A. Ze mogen dus een deel van de extra bedden die gecreëerd waren om coronapatiënten op te vangen op intensieve zorgen, afbouwen. Maar ze moeten die bedden wel nog gedurende twee weken in reserve houden voor een eventuele heropflakkering van het virus, zo staat in de omzendbrief.

Daarnaast krijgen ziekenhuizen de mogelijkheid om niet-essentiële zorg weer op te starten. Het gaat dan om klassieke hospitalisaties en daghospitalisaties, waarbij de patiënten niet via intensieve zorgen moeten passeren. Voor niet-dringende activiteiten die wel gebruikmaken van intensieve zorgen, is het in elk geval nog te vroeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud