Advertentie

Ziekenhuizen moeten patiënten sneller weghalen op intensieve zorg

De ziekenhuizen dreigen de stroom aan coronapatiënten niet langer aan te kunnen. ©Photo News

In een brief aan de ziekenhuizen vraagt de overheid om patiënten die niet intens beademd moeten worden uit intensieve zorg weg te halen. Zo komt plaats vrij voor coronapatiënten die er erg aan toe zijn.

Als het aantal ziekenhuisopnames door corona in hetzelfde tempo blijft stijgen, is er tegen volgende week vrijdag geen plaats meer op intensieve zorg. Patiënten die dringend hulp nodig hebben, dreigen niet de benodigde zorg te krijgen en te sterven.

De ziekenhuizen werken daarom al enkele dagen met de overheid aan een plan B, waarover nu ook een akkoord is. In een brief, die donderdagochtend naar de ziekenhuizen werd verstuurd en die De Tijd kon inkijken, vraagt de overheid aan de ziekenhuizen plaats vrij te maken op intensieve zorg.

Worstcaseprojecties

In eerste instantie wordt de ziekenhuizen gevraagd om vanaf 2 november op te schalen naar fase 2B, de hoogste noodfase waarin 2.000 intensievezorgbedden voor coronapatiënten worden voorzien. ‘Maar worstcaseprojecties geven aan dat de capaciteit van 2.000 bedden voor covid ontoereikend zal zijn’, staat in de brief.

Nog meer bedden op de intensieve zorg creëren blijkt om praktische redenen onhaalbaar. Het gaat om zeer intense zorg. Daarvoor moet voldoende geschoold personeel beschikbaar zijn. Omdat de capaciteit al zo hard is opgetrokken, lukt dat niet meer.

Om plaats vrij te maken krijgen ziekenhuizen de raad patiënten die niet intens beademd moeten worden over te plaatsen naar de gewone verpleegafdelingen. Dat lukt alleen als op de gewone verpleegafdelingen in voldoende zuurstof kan worden voorzien. Zo wordt een soort van tussenniveau tussen de ‘gewone’ afdelingen en de intensieve gecreëerd.

Intensieve zorg kan dan worden voorbehouden voor patiënten die intens moeten worden beademd, daar nood aan dreigen te hebben of die kampen met orgaanfalen. Naar schatting kunnen op die manier 200 à 300 bedden op intensieve zorg vrijkomen. De meest voluntaristische voorspellingen spreken over 500 bedden.

Ombuigen curve

De politiek blijft hopen dat plan B niet nodig zal zijn. De verwachting is dat de genomen maatregelen de groei van het aantal coronabesmettingen kunnen afremmen en leiden tot een afname van het aantal ziekenhuisopnames. De sluiting van de cafés en de restaurants en de verdere contactbeperkingen moeten zich de komende dagen in de cijfers vertalen.

De aangroei van het aantal mensen dat positief test op het coronavirus lijkt te vertragen. Al kan dat ook een gevolg zijn van de gewijzigde teststrategie, waardoor hoofdzakelijk enkel nog symptomatische patiënten worden getest. In de ziekenhuiscijfers is er nog geen effect te zien.

De roep om een nieuwe lockdown, waarbij alle niet-essentiële verplaatsingen verboden worden en we noodgedwongen thuis moeten blijven, klinkt daarom steeds luider. Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro vraagt om 'zo snel mogelijk een nieuwe algemene lockdown in te voeren'.

'De politiek blijft dit precies negeren, maar we stevenen af op een crash van het systeem. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen moeten laten sterven. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen', stelt Cloet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud