'Zonnebanken zijn kankermachines'

Belgen gebruiken vaker een zonnebank in vergelijking met andere Europeanen. ©BELGAIMAGE

Zonnebanken zijn een gevaar voor de gezondheid, stelt de Hoge Gezondheidsraad, omdat de straling huidkanker kan veroorzaken. De gezondheidsraad geeft de overheid het advies zonnebanken te verbieden.

In vergelijking met andere Europese landen gaan de Belgen vaak naar de zonnebank. Meer dan 1 miljoen mensen, tussen 15 en 65 jaar oud, hebben in 2015 een zonnebank gebruikt. 62 procent daarvan deed minstens 10 sessies en 23 procent zelfs meer dan 20 sessies.

Volgens een studie van de Hoge Gezondheidsraad lag 52 procent van de bevolking tussen 15 en 65 jaar al eens in een zonnebank.

De Hoge Gezondheidsraad pleit op basis van de cijfers voor een verbod op zonnebanken, omdat zonnebanken tot kanker kunnen leiden, net als tot andere huid- en oogziekten.

'Kankermachines'

In een zonnebank wordt het lichaam blootgesteld aan UV-stralen. Die stralen zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen huidkanker veroorzaken. De Stichting tegen Kanker bestempelt zonnebanken dan ook als 'kankermachines'. Iemand die ooit onder de zonnebank is geweest, heeft 20 procent meer kans op een melanoom, meldt de stichting. En met iedere sessie wordt dat risico met 1,8 procent verhoogd.

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert terughoudend op het advies van de gezondheidsraad. Hij vreest dat een verbod tot een groter thuisgebruik zal leiden. Minister Peeters verwijst naar een beslissing die hij reeds in april nam: 'Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen. Ze moeten duidelijk aangeven dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken.'

Peeters gaat er ook prat op dat er meer controles zullen zijn, nadat vorig jaar bleek dat nagenoeg geen enkel zonnecentrum in orde was. Er zijn dit jaar al 150 controles uitgevoerd, tegenover 199 vorig jaar, maakt Peeters zich sterk.

4.350
Ons land telt iets meer dan 4.350 wellness-centra. De meeste daarvan hebben een zonnebank. Daarnaast heeft ook 6 procent van de gezinnen een zonnebank thuis.

Een afschaffing van zonnebanken kan 6.000 levens redden in de komende vijftig jaar. De kosten voor de gezondheidszorg zouden ook met 238 miljoen euro verminderen.

De drempel om naar een zonnebank te trekken is volgens de adviesraad te laag en mensen gebruiken die enkel om esthetische redenen. Nog een reden om ongerust te zijn, is dat de meeste gebruikers van een zonnebank jonger dan 35 jaar zijn. Terwijl een zonnebank nemen voor 35 jaar, het risico op huidkanker met 59 procent opkrikt.

Misvattingen

Er bestaan heel wat misvattingen over de zonnebank. 40 procent van de gebruikers gaat ervan uit dat een sessie bij de zonnebank helpt om zonnebrand te voorkomen, maar dat klopt niet. Daarnaast leveren de stralen van een zonnebank geen vitamine D op, wat een blootstelling aan de zon wel doet.

Ons land telt iets meer dan 4.350 wellnesscentra. De meeste daarvan hebben een zonnebank in huis. Ook 6 procent van de gezinnen heeft volgens de raad een zonnebank thuis.

De Hoge Gezondheidsraad deed het onderzoek op vraag van de overheid. De FOD Volksgezondheid neemt het advies dat daaruit vloeit ernstig, al wil dat niet meteen zeggen dat het zonder meer zal wordt.

België zou het derde land in de wereld zijn om zonnebanken te verbannen. Enkel in Brazilië en Australië is er al een verbod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud