Advertentie

Zorgpersoneel krijgt 6 procent opslag

Een protestactie van zorgpersoneel ©Photo News

De federale overheid trekt de portefeuille open om het zorgpersoneel hogere lonen te geven. Ze trekt daarvoor een half miljard euro uit.

De helden van de zorg, zoals de werknemers in de zorgsector tijdens de coronacrisis werden genoemd, krijgen een hoger loon. De federale overheid zet het licht op groen voor een loonsverhoging van 500 miljoen euro. Dat kondigden minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) en minister van Begroting en Openbaar Ambt David Clarinval (MR) dinsdag aan op een persconferentie.

De loonsverhoging werd onderhandeld met de werkgeversorganisaties en de vakbonden in de zorgsector en geldt voor de werknemers in de zorgsectoren waarvoor de federale overheid bevoegd is. Daarbij gaat het vooral over de ziekenhuizen. De woon-zorgcentra en de centra in de jeugdhulp en voor mensen met een beperking, die een regionale bevoegdheid zijn, vallen daar niet onder.

6
Procent
Gemiddeld krijgt het personeel er 6 procent bij, maar hoeveel precies hangt af van de functie van de betrokken werknemer.

'Gemiddeld krijgt het personeel er 6 procent bij, maar hoeveel precies hangt af van de functie van de betrokken werknemer', zegt Muylle. De opslag varieert tussen de 3 en de 8 procent, al zijn er ook uitschieters waardoor sommige functies er tot 15 procent bij krijgen. De loonsverhogingen zullen in de loop van 2021 en 2022 worden toegekend en gelden zowel voor het verzorgend als het ondersteunende personeel - denk aan schoonmakers of werknemers in de keuken.

In stroomversnelling

Voor de zorgsector is enkele jaren geleden een nieuw verloningssysteem uitgebouwd. Werknemers worden daardoor verloond op basis van wat ze doen en niet enkel op basis van hun diploma. Het doel was om iedereen een hoger loon te geven. Van die opslag was om budgettaire redenen minder dan 20 procent toegekend, waarbij de ene werknemer al wat beter bedeeld werd dan de andere.

'Op twee jaar tijd wordt nu die hele bijkomende loonsverhoging toegekend', zegt Mark Selleslach van ACV-Puls. 'We gingen er vanuit dat we meer dan tien jaar zouden nodig hebben voor die oefening, maar corona heeft alles in een stroomversnelling geplaatst. Voor de hele samenleving is het duidelijk geworden dat het zorgpersoneel beter verdient.'

Eén van de doelstellingen van de hervorming is starters meer te geven om zo een baan in de zorgsector zo aantrekkelijker te maken voor jongeren. Een beginnende verpleegkundige met een bachelordiploma, die nu ongeveer 2.500 euro bruto per maand verdient, krijgt er bijvoorbeeld 280 euro bij. Na vijf jaar stijgt de opslag die bovenop de baremaverhogingen komt tot 422 euro, nadien vlakt die af naar 271 euro.

Arbeidsomstandigheden

De federale overheid trekt ook 100 miljoen euro uit voor betere arbeidsomstandigheden in de zorgsector. Zo moet het mogelijk worden drie opeenvolgende weken vakantie te nemen, iets wat nu zelden kan. Er wordt geprobeerd om de uurroosters, die vaak tot op het laatste moment wisselen, stabieler te maken en er komt er meer geld voor opleiding.

Met deze maatregelen hopen we meer mensen aan het bed te krijgen.
Maggie De Block
Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

'Met deze maatregelen hopen we meer personeel aan het bed te krijgen', zegt De Block. 'Er zijn 5.000 vacatures in de zorg en slechts een op de drie geraakt ingevuld.' Door betere loon- en arbeidsvoorwaarden hoopt de federale overheid meer mensen te verleiden tot een job in de zorg. Het gaat dan niet alleen over starters, maar ook over mensen die overstappen uit een andere sector.

Zowel de vakbonden als Margot Cloet, de topvrouw van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro, spreken over een 'historisch akkoord'. 'Dit hadden we niet verwacht', zegt Selleslach. 'Twee weken geleden gingen we er nog van uit dat we met lege handen zouden achterblijven.'

Vlaaamse inspanning

Cloet roept de Vlaamse regering op om met een gelijkaardige inspanning over de brug te komen. De Vlaamse regering is onder meer bevoegd voor de ouderenzorg. 'Zorg- of verpleegkundigen zouden hetzelfde loon voor hetzelfde werk moeten krijgen, of dat nu in een ziekenhuis of een woon-zorgcentrum is', zegt ze.

Woensdag vindt een eerste overleg over loonsverhogingen in de Vlaamse zorgsector plaats op het kabinet van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De lonen in bijvoorbeeld een woon-zorgcentra liggen doorgaans lager dan in de ziekenhuizen. Een startende zorgkundige krijgt 2.200 bruto per maand. Na een loopbaan van 35 jaar is dat nog altijd minder dan 3.000 euro.

De 600 miljoen euro die de federale overheid uittrekt, komt bovenop de 400 miljoen euro die de Kamer eerder al uittrok voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de zorgsector. Het gaat dan vooral om geld voor extra personeel zodat de werkdruk afneemt. Samen vloeit zo 1 miljard extra naar de zorgsector.

Voor het pakket van 600 miljoen euro moet het minderheidskabinet-Wilmès wel nog goedkeuring vinden in het parlement. De regeringspartijen gaan er evenwel vanuit dat niemand het zorgpersoneel zijn loonsverhoging zal miskennen. Al is het besef er dat hiermee een volgende regering een begrotingsput erft die alweer dieper is geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud