Zware ochtendspits door treinstaking en ongevallen

©BELGA

De hinder door de spoorstaking en enkele verkeersongevallen leiden tot een zware ochtendspits. Vooral richting Brussel ligt het verkeer lam. De treinstaking treft vooral Wallonië.

Acht op de tien treinen op het ganse spoornet rijdt. De hinder veroorzaakt door de regionale spoorstaking van ACOD-Spoor in Henegouwen, Antwerpen, Limburg en delen van Vlaams- en Waals-Brabant situeert zich vooral in Wallonië. In Vlaanderen is de hinder relatief beperkt, meldt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Toch verloopt de ochtendspits moeizaam. Vooral naar Brussel is het verkeer in de war door ernstige verkeersongevallen. Veel mensen kozen het zekere voor het onzekere en namen de wagen, wat leidde tot zeer vroege ochtendfiles.

Hieronder ziet u de huidige verkeerssituatie op en rond de Brusselse kleine ring. U kan scrollen om in- of uit te zoomen of de kaart verslepen met uw muiscursor.

Tussen Brussel en Antwerpen rijdt 80 procent van de treinen, met een aantal afgeschafte treinen in Antwerpen. Ook Brussel-Leuven-Luik zit momenteel aan 80 procent. Op de lijn Oostende-Brussel rijdt 95 procent van de treinen. In Limburg worden geen problemen gesignaleerd volgens de NMBS.

In Wallonië is de hinder voor de spoorreizigers aanzienlijk. In de provincie Henegouwen stond het treinverkeer omstreeks 7.30 uur haast stil. Er reden geen treinen op de lijnen 94 (Doornik-Halle-Brussel), 96 (Bergen-Brussel) en 118 (Bergen-Charleroi), aldus NMBS-woordvoerder Thierry Ney. Op de lijn 124 (Charleroi-Brussel) rijdt één trein op de vijf. Eén trein op vier is aangekondigd op spoorlijn 130 Charleroi-Namen. Het station Charleroi-Zuid is ontoegankelijk. De sporen zijn er bezet. Vertrekken is er moeilijk, maar er komen wel treinen toe, verzekert Thierry Ney. Het treinverkeer op lijn 75 tussen Moeskroen en Kortrijk is dan weer normaal.

De NMBS raadt reizigers om zich via de verschillende platformen (website, twitter,...) te informeren alvorens zich naar het station te begeven.

De socialistische spoorbond voert regionale acties tegen het strategisch plan van minister van Mobiliteit Galant en tegen de moeizame sociale onderhandelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud