opmerkelijk

'Zwarte Piet is respectvolle traditie'

Welkom Roetpiet, dag Zwarte Piet. ©ANP XTRA

N-VA-boegbeeld Bart De Wever snapt niet waarom het 'Pietenpact' nodig is.

‘Dit is compleet overbodig’, zei De Wever zaterdag aan Radio 1. ‘Dat probleem stelt zich niet in Vlaanderen. Het was eigenlijk vorig jaar ook al opgelost met de 'roetpiet'. Dat is een respectvolle traditie, niemand voelt zich gekarikaturiseerd. Het is toch ook nog altijd kindvriendelijk, het blijft Zwarte Piet.'

De Wever snapt niet waarom de kwestie weer wordt opgerakeld. 'Het blijft mij een volkomen raadsel. De Vlamingen willen gerust respect opbrengen voor iedereen, maar ze vragen ook een beetje respect voor hun tradities’, besluit De Wever. ‘Dat vind ik maar normaal.’

Ketnet, VTM en Studio 100

Verschillende bedrijven en organisaties - zoals Ketnet, VTM, Studio 100 en de Gezinsbond - zullen vanaf 2017 geen volledig zwartgeverfde pieten meer tolereren. Ze hebben zich daartoe verbonden in het ‘Pietenpact’, een initiatief van de culturele organisatie deBuren. Dat meldde VTM Nieuws gisteren.

Voortaan zullen zij alleen maar pieten met roetvegen, felgekleurde pieten, ongeschminkte pieten of andere variaties laten zien. Het initiatief komt er nadat de aanwezigheid van zwarte piet vorig jaar tot felle discussies leidde in Nederland.

‘We willen laten zien dat er alternatieven mogelijk en haalbaar zijn, en dat daar een groeiend draagvlak voor is’, besluit deBuren. ‘We willen een oplossing voor een slepend probleem.’

Noodmaatregelen bij intocht Sint

In Nederland is Sinterklaas zaterdag aangekomen in het Zuid-Hollandse Maassluis. De stad heeft voor het kinderfeest veiligheidsmaatregelen getroffen die vergelijkbaar zijn met die bij een risicowedstrijd. Er is protest voorspeld van voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. Honderden agenten in uniform en in burger en zo'n honderd particuliere beveiligers zijn ingeschakeld om de orde te bewaren. In Maassluis geldt sinds zaterdagmorgen een noodverordening van 24 uur.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen op de site van deBuren. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis het nieuwe normaal worden in ons taalgebied.

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen bant.

'Niet ver genoeg'

Het Minderhedenforum toont zich tevreden met het 'Pietenpact'. Maar zal het pact voorlopig niet ondertekenen, omdat het nog niet ver genoeg gaat, zo laat directeur Wouter Van Bellingen weten.

'Het 'Pietenpact' is een waardevol initiatief om de raciale stereotyperingen te bannen binnen Sinterklaas, het belangrijkste kinderfeest in Vlaanderen en Nederland', luidt het.

'Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige 'piet'-figuur moet gehandhaafd worden.'
Wouter Van Bellingen
Directeur Minderhedenforum

'Maar voor ons als belangenbehartiger van mensen met een migratie-achtergrond, is het op dit moment nog niet mogelijk om het pact te ondertekenen. Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige 'piet'-figuur moet gehandhaafd worden. We sluiten echter nog niet uit om op termijn toch het pact te ondertekenen wanneer de einddoelstelling van het Pietenpact meer duidelijk wordt. We zijn dan ook bereid om hierover de dialoog aan te gaan met deBuren en alle mede-ondertekenaar', aldus nog Van Bellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud