'1 op 3 Brusselse bedrijven overweegt verhuizing'

Thierry Willemarck, patron van Beci. - TDB ©Thierry du Bois

Dertig procent van de Brusselse bedrijven overweegt te verhuizen naar Vlaanderen, Wallonië of het buitenland. Dat zegt Brussels Enterprises Commerce and Industry (Beci), dat 35.000 bedrijven vertegenwoordigt, in zijn memorandum voor de verkiezingen.

De belastingen in Brussel liggen 28 tot 38 procent hoger dan in de nabijgelegen gemeenten in andere provincies. Aangevuld met de hoge loonkosten, zorgt dat volgens Beci voor een weinig aantrekkelijke omgeving.

De belangenvereniging wil na de volgende verkiezingen een harmonisering van de gemeentebelastingen en een politiek van economische clustering. De werkgeversbijdragen moeten omlaag, in het bijzonder voor de eerste tien werknemers. Om de economie opnieuw op gang te trekken, dient te worden geïnvesteerd in de sectoren die Brussel onderscheiden: ICT, de creatieve bedrijven en de tandem toerisme-handel.

De kmo's vormen volgens Beci het economisch hart van de regio, maar in 2013 gingen er 2.666 failliet, 15 procent meer dan een jaar eerder en liefst 80 procent meer dan in 2007. Meer dan een kwart van de overblijvende kmo's wordt bovendien bedreigd door een faillissement, aldus de organisatie.

Beci pleit voor de aanmoediging van win-winleningen om investeringen aan te moedigen en een minder versnipperd subsidiebeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud