Advertentie

Activisten blijven panden kraken zolang opvangcrisis duurt

Sans-papiers bezetten een gebouw van de federale overheid. ©Photo News

De 70 asielzoekers die het toekomstige kantoor van het Nationaal Crisiscentrum kraakten, hebben elders opvang gekregen. Het is slechts een kwestie van tijd voor ergens een nieuw kraakpand opduikt.

Het was maandag vlak voor 14 uur nog even spannend in het gekraakte gebouw aan de Albert II-laan, om de hoek van het Noordstation. De deadline om het pand te verlaten naderde, maar voor vier asielzoekers bleek er mogelijk geen alternatieve opvang voorhanden.

Dat was niet volgens de afspraak die de vrederechter had bedongen tussen de asielzoekers en de federale Regie der Gebouwen. In ruil voor gegarandeerde opvang in afwachting van een plaats bij Fedasil waren de 70 krakers bereid het pand vrijwillig te verlaten.

Zonder plaats voor iedereen dreigde protest en een gedwongen ontruiming door de politie. Net voor 14 uur kwam er goed nieuws: alle 70 asielzoekers konden worden opgevangen. In politiebussen vertrok een groep naar een noodopvangcentrum van het Rode Kruis, een andere groep naar een hotel.

Verdriet

'Er heerst opluchting, maar ook verdriet', zegt Ike, die het woord voert namens het burgercollectief Stop de opvangcrisis. Vrijwilligers van dat collectief hielpen de asielzoekers de afgelopen weken in het gekraakte gebouw.

'Opluchting, omdat de actie zonder geweld is verlopen en deze mensen opvang krijgen, zoals afgesproken. Verdriet, omdat hier de afgelopen weken een hechte gemeenschap was ontstaan.'

Het ordelijke vertrek uit het toekomstige gebouw van het Nationaal Crisiscentrum staat in schril contrast met de ontruimingsacties van het kraakpand in de Paleizenstraat, het tentenkamp in Molenbeek en de gekraakte loods van Allée du Kaai aan de Havenlaan. Afgelopen weekend arresteerde de politie vier burgeractivisten die een leegstaand gebouw aan het Brusselse Rouppeplein hadden geopend voor dakloze asielzoekers.

Vooral de eerste ontruimingsacties van het kraakpand in de Paleizenstraat en het Molenbeekse tentenkamp verliepen chaotisch, omdat veel meer dakloze asielzoekers dan de autoriteiten hadden verwacht opdaagden, hopend op een opvangplaats.

Rampenplan

Ook maandag meldde zich een tiental asielzoekers in de Albert II-laan in de hoop een plekje op de bus te vinden. Ze werden op afstand gehouden door de politie. 'Ook deze mensen hebben, net als duizenden andere asielzoekers, wettelijk recht op een opvangplaats', zegt Ike. 'Zolang asielzoekers op straat slapen, blijven wij panden zoeken om te openen.'

Het collectief dringt nog altijd aan op de afkondiging van de federale fase van het rampenplan. 'De lege gebouwen zijn er. De overheid moet ze alleen opvorderen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.