Algemene mondkapjesplicht verdwijnt in Brussel

In Brussel hoeven mensen vanaf 1 oktober niet langer overal buiten met een mondmasker rond te lopen. ©Kristof Vadino

Het Brussels Gewest volgt het voorstel van de Nationale Veiligheidsraad om mensen niet langer mondkapjes op te leggen zodra ze buitenkomen.

Vanaf 1 oktober mogen Brusselaars en bezoekers van de hoofdstad weer zonder mondkapje op straat lopen. Het Brussels Gewest voerde door een opflakkering van het virus in augustus een mondmaskerplicht in op zijn hele grondgebied. Die eindigt nu.

De Nationale Veiligheidsraad, het overleg tussen federale topministers en regionale ministers-presidenten, heeft de afschaffing gevraagd. Op zich kan de raad de regionale en lokale besturen niet dwingen, omdat ze een grote autonomie hebben gekregen rond de mondkapjesplicht. Maar Brussel - minister-president Rudi Vervoort (PS) zat mee aan tafel op de Nationale Veiligheidsraad - laat weten de algemene mondkapjesplicht af te schaffen.

'De Veiligheidsraad raadt het dragen van een masker sterk aan in dichtbevolkte gebieden. Wij zullen de regels in het Gewest aanpassen, waardoor een verplichting vervalt vanaf 1 oktober', zegt de woordvoerder van Vervoort.

De mondkapjesplicht blijft van kracht op het openbaar vervoer en drukke overdekte plekken, zoals winkelcentra en cinema's. Lokale besturen kunnen ook strenger zijn op drukke plekken buiten, zoals winkel- en centrumstraten. Ook Brussel kan dus voor die optie kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud