Advertentie

Avondklok in Brussel vanaf 22 uur, geen sport en cultuur

Mondermaskers worden verplicht in heel het Brussels Gewest, zodra iemand zijn huis verlaat. ©Kristof Vadino

De avondklok in Brussel wordt uitgebreid naar 22u. Het mondmasker wordt verplicht vanaf iemand zijn huis verlaat. En alle cultuurhuizen moeten tijdelijk de deuren sluiten.

Dat maakte de Brussels regering zaterdagmiddag bekend, na afloop van de vergadering van de crisiscel onder leiding van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Een overzicht van de maatregelen, die ingaan vanaf maandag en gelden tot 19 november in alle 19 gemeenten van het Brussels Gewest:

Publieke ruimte

Mensen mogen hun huis niet verlaten tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens, tenzij voor hun werk en om een dokter te bezoeken. Mondmaskers worden verplicht in het hele Brusselse gewest.

Samenscholingen van meer dan vier mensen zijn verboden in de publieke ruimte.

Werk en winkelen

Winkels moeten hun deuren sluiten om 20, en Brusselaars zullen hun boodschappen alleen moeten doen (eventueel nog vergezeld van één kind). Take away-restaurants mogen maaltijden verkopen tot 22 uur. En gokkantoren moeten volledig dicht.

Thuiswerk is verplicht, waar mogelijk.

Sport en excursies

Alle sportcompetities, zelfs die voor jongeren onder de 12 jaar, worden stilgelegd. Trainingen voor jongeren onder de 18 jaar blijven behouden, maar alle sportinfrastructuur - ook de zwembaden en fitnesscentra - moeten sluiten.

Schoolexcursies worden verboden en alle stages voor jongeren ouder dan 13 jaar worden geannuleerd.

Cultuur

Alle theaters, cultuurcentra, bioscopen, bibliotheken en musea moeten de deuren sluit, ook als die zalen minder dan veertig mensen ontvangen.

Huwelijken en begrafenissen

Voor huwelijken en begrafenissen wordt er teruggekeerd naar de situatie van tijdens de lockdown in maart. Op begrafenissen mogen maximum 15 personen aanwezig zijn, op huwelijken enkel het bruidspaar, de getuigen en priester en/of de vertegenwoordiger van de gemeente.

Minister-president Rudi Vervoort begon de persconferentie met te zeggen dat de Brusselse regering 'steeds zijn verantwoordelijkheid heeft genomen binnen de grenzen van de bevoegdheden.' De experten verwachten in Brussel de helft meer ziekenhuisopnames door covid-19 dan tijdens de eerste golf. 'Daarom keren we terug naar het verhaal dat we hanteerden in de maanden maart en april.'

Gisteren verstrengde de Waalse regering al de coronamaatregelen, in aanvulling op de extra maatregelen die de federale overheid uitvaardigde. De avondklok, die in heel ons land geldt van 24 uur 's nachts tot 5 uur 's morgens, werd daar uitgebreid naar de tijd tussen 22 uur en 6 uur, en dat minstens tot 19 november (wat nu gevolgd wordt in Brussel). Er werd ook beslist om alle fysieke lessen in hogescholen en universiteiten en de lessen lichamelijke opvoeding in het middelbaar op te schorten. Aangezien dit gemeenschapsmaterie is, geldt dat ook voor Brussel.

'Er is veel te laat gereageerd.'
Geert Meyfroidt
UZ Leuven

In een reactie op VTM Nieuws zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven dat de extra verstrengingen geen moment te vroeg komen. 'Er is veel te laat gereageerd.' Tegen begin november verwacht hij grote problemen in de ziekenhuizen als de maximumcapaciteit wordt bereikt.

Meyfroidt kijkt nu vooral naar Vlaanderen, waar volgens hem een risico wordt genomen door niet harder in te grijpen. 'Er zit vertraging op de cijfers. Als er geen afbuiging komt, zijn we al te ver gevorderd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud