België riskeert pittige boete

(foto belga)

De ondoorzichtige 'must carry'-regels dreigen België zuur op te breken. Die regels, waarmee België kabelmaatschappijen verplicht zenders op te nemen in het aanbod, zijn volgens de Europese Commissie niet transparant. Ze vraagt het Europese Hof van Justitie om fikse boetes.

Het Brussels Hoofstedelijk Gewest legt kabeluitbaters, zoals Numéricable, Voo of Telenet, 'must carry'-verplichtingen op. Zo moeten ze bijvoorbeeld zowel Tvbrussel als Télé Bruxelles aanbieden. Dat moet het pluralistische en culturele karakter van het tweetalige gewest bewaken.

Het probleem is dat de criteria en procedures niet transparant zijn, vindt de Europese Commissie. Ze stapt daarom een tweede keer naar het Europese Hof van Justitie, het hoogste gerechtshof in de Europese Unie. Deze keer eist ze boetes.

Als België zich na de finale uitspraak van het Hof niet schikt naar de regels, riskeert ons land dagelijks de ronde som van 31.251,20 euro te moeten betalen. Voor de periode tussen de eerste en de tweede uitspraak van het Hof beloopt de boete 5.397 euro per dag.

In maart 2011 had het Europese Hof al geoordeeld dat de 'must carry'-regels in het Brussels Hoofstedelijk Gewest in strijd zijn met de Europese regels. In september 2011 stuurde de Commissie een laatste waarschuwing uit. Tot dusver heeft België zich nog altijd niet geschikt naar het arrest.

De twistappel tussen België en de Europese Commissie heeft een lange voorgeschiedenis. In november 2008 kreeg België een eerste waarschuwing van de Commissie. Die hekelde dat België geen transparante procedure heeft om zenders verplicht te laten opnemen. Volgens de Europese Commissie hebben de omroepen en uitbaters van de netwerken daardoor geen zicht op hun rechten en plichten.

Als dusdanig verzet Europa zich niet tegen 'verplichte zenders'. Wel eist Europa dat de procedures gebaseerd zijn op 'objectieve, niet-discriminerende en vooraf bepaalde criteria'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud