Bezoekers Brusselse Grand Départ gaven 32,7 miljoen uit

In het openingsweekend op 6 en 7 juli waren een miljoen bezoekers aanwezig rond het parcours. ©BELGA

De organisatie van de start van de Ronde van Frankrijk begin juli heeft het Brussels Gewest zo’n 4,5 miljoen euro gekost. Maar bezoekers gaven dat weekend wel 32,7 miljoen euro uit.

Sven Gatz, de Brusselse minister van Financiën (Open VLD), kijkt tevreden terug op de vier dagen waarin de hoofdstad begin juli het kloppende hart was van de Grand Départ, de start van de Ronde van Frankrijk. Om het wielerspektakel naar hier te brengen, moest Brussel wel met behoorlijk wat geld over de brug komen.

In totaal werd ruim 11 miljoen euro uitgetrokken voor de organisatie. Daarvan was 5 miljoen afkomstig van de stad Brussel en 4,5 miljoen van het Brussels Gewest. Dat antwoordde Gatz maandag op een parlementaire vraag van het Brusselse parlementslid Bianca Debaets (CD&V). De rest van het budget voor de Grand Départ was afkomstig van onder meer de kanselarij van premier Charles Michel en de Nationale Loterij.

11 miljoen
Ruim 11 miljoen euro is uitgetrokken om de Tour naar Brussel te halen.

Maar de balans van de vierdaagse oogt positief, benadrukt Gatz. In het openingsweekend op 6 en 7 juli waren een miljoen bezoekers aanwezig rond het parcours en lag de bezettingsgraad van de hotels met 84 procent 7 procentpunten hoger dan het jaar voordien. In totaal gaven de bezoekers 32,7 miljoen euro uit, leert een eerste schatting.

In samenwerking met de VUB ging Visit.brussels, het Brusselse bureau voor toerisme, ook na wat de maatschappelijke impact van de Grand Départ was. Driekwart van de ondervraagden meent dat het evenement het gewest op de internationale kaart heeft gezet, voor 84 procent mogen zelfs andere zeer grote evenementen worden georganiseerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud