Bourgeois wil verplichte inburgering in Brussel

Bourgeois wil richting verplichte inburgering in Brussel. - BELGA ©BELGA

Voor de verkiezingen van mei 2014 moet er een akkoord zijn tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Brusselse Gemeenschapsinstellingen over een verplicht inburgeringstraject in Brussel. Dat zei Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) maandag.

In Brussel is het nog niet verplicht om een inburgeringstraject te volgen, in Vlaanderen is dit wel al langer een feit. Zo moeten mensen die recent naar België migreerden en zich in Vlaanderen vestigen onder meer een cursus maatschappelijke oriëntatie en een cursus Nederlands volgen. Doen ze dat niet, dan kan er een administratieve geldboete volgen. 

Die verplichting wil Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois nu ook uitbreiden naar Brussel. Een samenwerkingsakkoord tussen de Brusselse gemeenschapsinstellingen, zoals de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franstalige Cocof, moet dat mogelijk maken en moet er komen voor de verkiezingen van mei 2014. 

Volgens Bourgeois bestaat er onder de Brusselse OCMW's de wil om naar een verplicht inburgeringstraject te gaan. Ook Jean-Luc Vanraes, in Brussel voor Open VLD voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), wees naar het belang van OCMW's bij de inburgering. 'Zij hebben een belangrijke taak om door te verwijzen naar de integratiecentra en zo verplichte inburgeringstrajecten te laten afsluiten'. 

Er komt nu een werkgroep die de inburgering op Brussels niveau verder moet organiseren. Die werkgroep moet voor de verkiezingen een samenwerkingsakkoord klaarhebben. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud