Advertentie

Brussel bant diesel volledig vanaf 2030

Op 1 januari 2018 werd Brussel al een lage-emissiezone. ©Photo News

De Brusselse regering heeft beslist dat de laatste dieselauto uiterlijk over twaalf jaar uit het Hoofdstedelijk Gewest moet verdwijnen.

De ban komt er 'ten laatste' in 2030, aldus de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH). 

Het is nog niet duidelijk welke maatregelen de Brusselse regering gaat nemen in de aanloop naar 2030. 

Vorige week had de Brusselse regering al een taskforce samengesteld die een hervorming van de Brusselse autofiscaliteit moet voorbereiden. Brussel kan de belasting op de inverkeersstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting zelf bepalen. 

De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault. ©BELGA

Een van de speerpunten van het Brusselse plan zou een spectaculaire verhoging van de belasting op dieselauto's zijn. De belastingmaatregelen zouden vooral de mobiliteit en de luchtkwaliteit in het Hoofdstedelijk Gewest ten goede moeten komen. 

Naast een veel zwaardere belasting van diesels wil Fremault de aankoop van 'schone' auto's fiscaal stimuleren. In het principeakkoord dat de Brusselse regering nu gesloten heeft, wordt na 2030 ook gewerkt aan een volledig verbod op auto's met een verbrandingsmotor, dus ook benzineauto's. Maar op dat verbod is nog geen jaartal geplakt. 

Brussel volgt daarmee het voorbeeld van het Duitse Hamburg. Daar geldt sinds vandaag in twee straten een volledig verbod voor dieselauto's. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud